20 °

max 25 ° / min 19 °

Ponedjeljak

20.05.

25° / 19°

Utorak

21.05.

27° / 16°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

25° / 16°

Nedjelja

26.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Komitet američkih Jevreja: Negiranje genocida u BiH mora ostati zabranjeno

Izvor: EPA

Region

Comments 0

Komitet američkih Jevreja: Negiranje genocida u BiH mora ostati zabranjeno

Povlačenje bi ohrabrilo one koji bi namjerno iskrivili i poricali tragične istorijske činjenice, poručuje AJC

Autor: Antena M

  • Viber

Komitet američkih Jevreja (AJC) izrazio je duboku zabrinutost zbog napora „pojedinih političkih frakcija“ u Bosni i Hercegovini da ukinu zakonsku zabranu negiranja „holokausta i ostalih genocida“.

Kako podsjećaju iz AJC-a, Zakon je u julu nametnuo Valentin Incko, a prema njegovim odredbama, za one koji negiraju genocid namijenjene su kazne.

“Ta mjera, namijenjena sankcioniranju onih koji negiraju holokaust i ostale genocide, poput onoga što je zadesilo bosanske muslimane tokom jugoslavenskih ratova, u skladu je sa zakonodavstvom mnogih drugih evropskih država“, dodaje se.

‘Srpski i hrvatski nacionalisti udružili snage’

No, navedeno je, posljednjih dana hrvatski i srpski nacionalistički lideri u BiH udružili su snage u glasanju za ukidanje zakona.

“AJC, svjestan različitih pravnih tradicija u Evropi i SAD-u, smatra to pogrešnom i opasnom mjerom koja će ohrabriti one koji bi namjerno iskrivili i poricali tragične istorijske činjenice i prijetili narušavanju etničke ravnoteže zemlje od Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine“, kaže se u tekstu.

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u utorak prošle sedmice, delegati iz HDZ-a BiH, Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara, glasali su za zaključak Kluba srpskog naroda u kojem se traži da “oni koji su kreirali Inzkovu odluku o zabrani negiranja genocida, istu i ponište”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR