8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dačić: Bitno da građani izađu na referendum

Izvor: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Region

Comments 2

Dačić: Bitno da građani izađu na referendum

Izvor: AJB/FoNet

Autor: Antena M

  • Viber

Građani Srbije glasaju danas na Republičkom referendumu o promjeni Ustava u oblasti pravosuđa koji će biti sproveden na glasačkim mjestima u periodu od 7.00 do 20.00 sati, javlja Tanjug.

Referendumsko pitanje glasi “Da li ste za potvrđivanje Akta o promjeni Ustava Republike Srbije?”, o kojem će se građani izjasniti zaokruživanjem odgovora “da” ili “ne”.

Promjenu Ustava predložila je Vlada Srbije u cilju obezbjeđivanja veće nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva, veće samostalnosti i odgovornosti javnog tužilaštva, bolje zaštitu prava građana i jačanje vladavine prava.

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić danas je, nakon što je glasao na referendumu o promjeni Ustava u oblasti pravosuđa, izjavio da je veoma bitno da građani izađu na referendum jer se odlučuje ko će raditi u pravosuđu.

Ukoliko građani potvrde ustavne promjene, zakonodavna i izvršna vlast neće imati više ništa sa sudskom, rekao je Dačić novinarima poslije glasanja na biračkom mjestu u Mjesnoj zajednici „Dedinje“.

On je rekao da su se dosadašnje primjedbe na dio Ustava o kome se danas glasa uglavnom odnosile na to da je potrebno izvršiti depolitizaciju pravosuđa.

Naglasio je da se amandmanima o kojim se danas glasa uopšte ne mijenja dio Ustava koji se odnosi na Kosovo i da je isključiovo riječ o načinu na koji se biraju sudije i tužioci.

Dačić je rekao da se referendumom ova vlast odriče prava da bira sudije i tužioce i da se to do sada nikada nije desilo.

Dodao je i da je promjena Ustava nužan preduslov na putu Srbije ka Evropskoj uniji i da bez njih nema daljeg napredovanja prema evropskim integracijama.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

europeac

@Sjan Sačekaj koji dan i vidjet ćeš kako u srbistanu "ŽALOST" postaje "pobjeda Đokovića". ha ha ha ha.............

Sjan

A zar nije dan zalosti u srbistan?