27 °

max 27 ° / min 15 °

Subota

21.05.

27° / 15°

Nedjelja

22.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

23.05.

25° / 16°

Utorak

24.05.

26° / 16°

Srijeda

25.05.

27° / 18°

Četvrtak

26.05.

28° / 19°

Petak

27.05.

30° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pančevo: Obilježena godišnjica smrti heroja Srđana Aleksića

Izvor: autonomija

Region

Comments 2

Pančevo: Obilježena godišnjica smrti heroja Srđana Aleksića

Autor: Antena M

  • Viber

Građanski aktivisti, građani i predstavnici nevladinih organizacija položili su danas cvijeće na spomen-ploču Srđanu Aleksiću, kod zgrade Gradske uprave u Pančevu.

Srđan Aleksić ubijen je u Trebinju 1993. godine braneći svog sugrađanina Alena Glavovića.

Večeras će biti održana i tribina o Srđanu Aleksiću “Ko su danas naši heroji?”, u organizaciji Građanske akcije Pančevo i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), a uz podršku forum ZFD-a Srbija.

Govoriće predstavnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut, član Upravnog odbora NDNV-a Darko Šper i programski koordinator Inicijative mladih za ljudska prava Marko Milosavljević.

Razgovor će moderirati Ljiljana Spasić iz Građanske akcije Pančevo.

„On je štitio čovjeka, i ja sam ponosan na njega“

Prije 26 godina na današnji dan preminuo je Srđan Aleksić, mladić koga su 21. januara zvjerski pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske u centru Trebinja, samo zato što je od ubistva odbranio svoga komšiju i prijatelja Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja.

Aleksića su pretukli nakon što je pokušao da im se suprotstavi, pošto su tukli Glavovića. Zločinci su potom nasrnuli na Aleksića i kundacima ga pretukli, nakon čega je pao u komu i šest dana kasnije preminuo.

Sve se dešavalo u strogom centru grada, u blizini pijace i lokalne policijske stanice.

Srđanov otac Rade Aleksić napisao je tada u čitulji: „Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost.“ „On je štitio čovjeka, i ja sam ponosan na njega“, kazao je Rade Aleksić u jednom ranijem intervjuu.

Građani Trebinja kažu da je Srđan Aleksić bio prvi i jedini vojnik koji je otvoreno, ispred opštine, „zgađen onim što se dešavalo na dubrovačkom ratištu“, protestvovao i bacio pušku. I prije tragičnog dana, on je u nekoliko navrata odbranio svoje komšije Bošnjake od nasilnika i zlikovaca.

Prema riječima očevidaca, Aleksića su prebijala četvorica u uniformama Vojske Republike Srpske. Jedan od četvorice napadača poginuo je nekoliko mjeseci kasnije na ratištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora.

Srđanu Aleksiću je 2007. godine u Sarajevu posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog odbora za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Lenka

@đed Bilo je vise od dvoje. Cak vise, nego i ranijih godina. Ono sto je sramno, da se niko iz Gradske opstine nije ni osvrnuo, ni na nas, ni na plocu, dok smo polagali cvece.

đed

SVEGA DVOJE LJUDI NA OVAKAV DAN. ČESTITAM.