11 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlasnici pumpi u Hrvatskoj: U utorak zatvaramo ako Vlada nešto ne uradi; Plenković: Uvodimo vaučere za najosjetljivije

Region

Comments 0

Vlasnici pumpi u Hrvatskoj: U utorak zatvaramo ako Vlada nešto ne uradi; Plenković: Uvodimo vaučere za najosjetljivije

Izvor: Index.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Šef udruženja malih trgovaca naftnim derivatima Armando Miljavac kazao je da će sljedeće sedmice, tačnije u utorak početi zatvaranje benzinskih pumpi ako vlada nešto ne preduzme.

Riječ je o oko stotinu benzinskih pumpi širom Hrvatske nakon što je za utorak najavljeno novo, drastično povećanje cijena goriva.

"Ako u utorak ne bude odluke koja je prihvatljiva za normalno poslovanje i nastavak poslovanja, mi smo odlučili ići u zatvaranje benzinskih pumpi. Osam mjeseci krvarimo, iscrpili smo sve rezerve, prelamale su se razlike u cijeni...", nastavlja Miljavac u izjavi za Index. Miljavac se pita što će biti na jesen i navodi da stvari ne izgledaju dobro. 

"Situacija je sada takva da mi dalje ne možemo i da su naše firme kojima godinama radimo dovedene pred stečaje, pred propast. Banke nas izbjegavaju, mi smo za njih mrtvaci", govori Miljavac pa nastavlja: "Što će biti na jesen kad treba obnavljati garancije koje su izuzetno visoke...", kaže.

Miljavac kaže da je njihov prijedlog vrlo jednostavan. 

"Naš prijedlog je jednostavan. Smatramo da se ne može kroz gorivo kao socijalnu kategoriju. Mi plaćamo razliku u cijeni za gospodu koja se vozi gliserima... Male benzinske pumpe drže više od 20 posto tržišta i zapošljavaju više od hiljadu ljudi", kaže Miljavac. Miljavac kaže da mali trgovci traže liberalizaciju cijena i uvođenje vaučera za socijalne kategorije.

"To bi nam omogućilo preživljavanje ove godine i na jesen bi obnovili bankovne garancije. Kao šo sam rekao, bankama smo već sad mrtvaci jer smo im neprofitabilni." "S ovim cijenama po litru prodatog goriva gubimo kunu i po. Dakle, neka mala benzinska pumpa dnevno gubi najmanje tri do četiri hiljade kuna", govori nam Miljavac. "Treba pomoći onima koji pomoć stvarno trebaju", zaključuje.

Planković: vaučeri za najosjetljivije

O cijenama goriva je govorio i premijer Andrej Plenković i kazao da će vlada u ponedjeljak imati telefonsku sjednicu u vezi sa tim.

"To se sve događa zbog ruske agresije na Ukrajinu i poremećaja na tržištu. Nadam se da ćemo donijeti rješenje za naše građane, ali i za male distributere", rekao je i pomenuo i vaučere koje će dobiti najosjetljivije skupine građana.

Vlada je, ističe premijer, pažljivo pripremila paket za više od 120.000 sugrađana i pokazala da je sustavno pomagala građanima zbog porasta cijene energenata.

Napomenuo je da je na najkorištenije proizvode snižena stopa PDV-a.

"Nemamo nikakvu oskudicu, ima svega u hrvatskim prodavnicama. S ovim se problemom bori cijeli svijet", kazao je.

Razmatramo baš sve mjere, odluka u ponedjeljak

Ministar ekonomije i održivog razvoja Davor Filipović danas je otkrio sprema li vlada nove mjere uoči utorka kada se očekuje novo poskupljenje. Filipović je u intervjuu za Media Servis izjavio da još ima mogućnosti kada se govori o trošarinama te da će odluku donijeti danas kad se zaključi trgovanje.

"Razmatramo baš sve mjere, znači sve opcije su na stolu. Donijećemo onu odluku koja će ići u korist, koja će u ovom trenutku biti zadovoljavajuća, no tek kad vidimo kolika će biti cijena u konačnom, a to možemo napraviti kad se danas zaključi trgovanje. Znači preko vikenda ćemo imati precizne cijene i onda ćemo na temelju toga donijeti odluku. Moramo sačekati ponedjeljak."

Najavljeni su vaučeri za gorivo kao dugoročniju mjeru pomoći socijalno ugroženima. "Situacija je toliko promjenjiva da ne možemo predvidjeti što će se dogoditi sljedeća dva tjedna. Možda ćemo za sljedeća dva tjedna morati drugačije reagirati, a posebno kakva će biti situacija na jesen. Vaučeri su u planu i predviđeno je da krenu negdje na jesen, ali o detaljima ću govoriti kada za to dođe vrijeme", rekao je Filipović.

Plenković: Nadam se da ćemo donijeti rješenje za građane, ali i za male distributere
Premijer Andrej Plenković danas je u Osijeku na upit novinara o cijenama goriva rekao da će vlada u ponedjeljak imati telefonsku sjednicu. "To se sve događa zbog ruske agresije na Ukrajinu i poremećaja na tržištu. Nadam se da ćemo donijeti rješenje za naše građane, ali i za male distributere", rekao je i spomenuo i vaučere koje će dobiti najosjetljivije skupine građana.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR