16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Skoplje: Demonstracije protiv francuskog predloga rješavanje spora sa Bugarskom

Izvor: Twitter

Region

Comments 0

Skoplje: Demonstracije protiv francuskog predloga rješavanje spora sa Bugarskom

Izvor: Beta

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Desetine hiljada okupilo se večeras ispred vlade Sjeverne Makedonije u znak protesta protiv francuskog predloga za rješavanje spora sa Bugarskom koja blokira pregovore zemlje o članstvu sa Evropskom unijom.

Vlada Sjeverne Makedonije saopštila je da je predlog "čvrsta osnova", međutim glavna opoziciona stranka desnog centra VMRO-DPMNE odbacuje predlog.

Opozicija tvrdi da predlog favorizuje bugarske zahtjeve koji osporavaju makedonsku istoriju, jezik, identitet, kulturu i nasleđe.

Opozicioni lider Hristijan Mickoski rekao je da Makedoniji nije potrebna EU ukoliko njen narod mora da se asimiluje i da ne prihvata francuski predlog.

"Ako Evropa nije spremna da primi nas civilizovane Makedonce tamo gdje pripadamo, onda ćemo sačekati da se nađu ljudi koji će shvatiti da su Makedonija i makedonski identitet iznad svega", rekao je on.

Protest čiji je moto "Ultimatum - ne hvala" je završen mirno a sljedeći je najavljen za danas, prenosi MIA.

Bugarska, članica EU, insistira da Sjeverna Makedonija formalno prizna da njen jezik ima bugarske korijene, da u svom ustavu prizna bugarsku manjinu i ukine "govor mržnje" protiv Bugarske.

Francuski predsjednik Emanuel Makron saopštio je ranije ove nedjelje na samitu NATO-a u Madridu da vjeruje da je postignuto "kompromisno rješenje" ali nije iznio detalje.

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani rekao je da su "makedonski jezik i identitet" zaštićeni francuskim predlogom i "treba ga prihvatiti što je prije moguće" kako bi država počela pristupne pregovore sa EU.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR