18 °

max 25 ° / min 18 °

Nedjelja

19.05.

25° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

20° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

24° / 15°

Subota

25.05.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zapad se protivi Vulinu u BIA: Bivši ministar na ledu zbog skandala sa Moskvom

Region

Comments 0

Zapad se protivi Vulinu u BIA: Bivši ministar na ledu zbog skandala sa Moskvom

Izvor: Nova.rs

  • Viber

Bivši ministar policije i predsjednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin nije dobio mjesto u novoj Vladi Srbije, ali gotovo istog trenutka kad je objavljena vijest da neće biti dio kabineta u Nemanjinoj 11, pojavila se informacija da će postati novi direktor Bezbjednosno-informativne agencije. Predstavnici Srpske napredne stranke, koalicionog partnera Vulinove stranke, odbili su da potvrde ovu informaciju, dok se predstavnici država sa Zapada otvoreno bune zbog ideje da čovjek koji je blizak Moskvi postane šef BIA.

Na pitanje da li je za Vulina rezervisano mjesto u BIA, novoizabrani ministar odbrane i potpredsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević je odbio da odgovori, rekavši da će se na Vladi odlučivati o ovom pitanju. S druge strane, bivši ministar policije i te kako računa na ovu poziciju, s obzirom na to da je u prethodnom periodu bio veoma odan šefu naprednjaka Aleksandru Vučiću.

Međutim, prepreku Vulinu da dođe na mjesto šefa BIA može da predstavlja otvoreno protivljenje Zapada, u prvom redu predstavnika država Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, o kojima bivši ministar policije u prošlosti nije imao šta lijepo da kaže. Naprotiv, Vulin je gotovo svaku priliku koristio da uputi otrovne strelice ka Briselu i Vašingtonu, kao i ka ovdašnjim političarima koji su percipirani kao prozapadni.

Međutim, to nije jedini razlog zbog kog predsjednik Pokreta socijalista na ledu i zbog kog je upitno da li će dobiti željenu funkciju. Zapad se protivi imenovanju Vulina na poziciju šefa BIA i zbog njegove saradnje sa Kremljom koja je rezultirala hapšenjem dvojice ruskih opozicionara.

Advokat Dimitrij Zahvatov, učesnik seminara koji je u maju prošle godine u Beogradu organizovala ruska opozicija, rekao je za Nova.rs da je jedan od razloga hapšenja aktiviste i ruskog opozicionara Vladimira Kara-Murze upravo to što je Aleksandar Vulin predao Moskvi transkripte prisluškivanih razgovora ruskih opozicionara. On ističe da je zajedničkom akcijom srpske i ruske bezbjednosne službe, pored Kara-Murze, uhapšen i Andrej Pivovarov, još jedan opozicioni prvak i protivnik režima Vladimira Putina.

Da ovakva aktivnost može da bude problematična za bezbjednosni sistem Srbije, ukazivali su brojni sagovornici “Nove”, jer se graniči sa špijunskim djelatnostima u korist bezbjednosne službe druge države. To je primijetio i Evropski parlament, koji je u posljednjoj Rezoluciji o Srbiji izrazio zabrinutost zbog navoda je ruska opozicija prisluškivanja u Beogradu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR