11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Beograd i Priština da se hitno posvete normalizaciji odnosa

Region

Comments 0

Beograd i Priština da se hitno posvete normalizaciji odnosa

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Šef diplomatije Evropske unije (EU) Žozep Borelj saopštio je da su se Beograd i Priština, uz pomoć EU, dogovorili o mjerama da izbjegnu dalju eskalaciju i da se hitno u potpunosti posvete predlogu za normalizaciju odnosa.

"To znači da će Srbija prestati da izdaje registarske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, a da će Priština obustaviti sve dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila", kazao je on, prenosi Tanjug.

Borelj je saopštio da će EU obezbijediti da se ključna pitanja i principi u vezi sa normalizacijom obrađuju u kontekstu predloga i navodi da dvije strane "razumiju da svi prethodni sporazumi o dijalogu moraju biti sprovedeni".

On će, kako je najavio, u narednim danima pozvati Beograd i Prištinu na razgovor o narednim koracima u okviru predloga "sa ciljem da se predstave rezultati sledeće Specijalne grupe za normalizaciju sa Kosovom i sledeće ažuriranje poglavlja 35 za Srbiju".

"U slučaju opstrukcije bilo koje strane, EU kao posrednik može prekinuti proces", poručio je Borelj.

Borelj najavljuje da će on i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nastaviti "da olakšavaju proces normalizacije odnosa i redovno obavještavaju države članice EU i partnere o napretku koji su strane postigle".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR