13 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vulinova prljava špijunska igra za Kremlj poslije koje je postao direktor BIA

Izvor: Tanjug via AP

Region

Comments 0

Vulinova prljava špijunska igra za Kremlj poslije koje je postao direktor BIA

Izvor: Nova.rs

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Aleksandar Vulin, koji je danas izabran za novog direktora BIA, bio je glavni akter međunarodnog skandala kad je u Beogradu, u maju 2021. godine, praćena i prisluškivana grupa ruskih opozicionara na čelu sa Vladimirom Kara-Murzom i Andrejem Pivovarovim.

Ta akcija je rezultirala hapšenjem najprije Pivovarova koji je osuđen na pet godina zatvora, a zatim je u aprilu ove godine uhapšen i Kara-Murza koji je, prema riječima ruskog advokata Dimitrija Zahvatova, takođe u zatvoru zbog akcije koju je Vulin sproveo zajedno sa Patruševim.

“Pivovarov uhapšen zbog toga što je Vulin odnio sadržaj prisluškivanih razgovora Nikolaju Patruševu. I Vladimir Kara-Murza je u najvećoj mjeri uhapšen zbog toga. U Rusiji se tako ove stvari sprovode – ukoliko nabave dovoljno materijala da vas, prema njihovim standardima, označe kao izdajnika, tek pokreću i postupak protiv vas pred sudom. Formalni razlog zašto je Kara-Murza je uhapšen je navodno sastanak u Arizoni gdje je govorio o ratu u Ukrajini”, rekao je Zahvatov.

Kako je sprovedena akcija prisluškivanja

Dvije nedjelje nakon posjete Beogradu, u junu 2021. godine, Andrej Pivovarov, iz organizacije “Otovrena Rusija”, uhapšen je na aerodromu u Sankt Peterburgu. Njegov tim je tada saopštio da ga je policija ispitala, pretresla njegov stan i pokrenula krivični postupak zbog navodnog kršenja ruskog zakonodavstva o „nepoželjnim organizacijama“.

Ubrzo je otkriveno da je Pivovarov u zatvor otišao zbog saradnje Vulina sa bezbjednosnim službama Ruske Federacije. To je u intervjuu za naš portal otkrio opozicionar Vladimir Kara-Murza, koji je naveo da su ruski državljani tokom boravka u Beogradu praćeni i prisluškivani.

„Mi smo okupili u jednom hotelu koji se nalazi na Novom Beogradu. Skup je trajao nedjelju dana i mi smo odmah primijetili da nas prate. Kad god bismo se našli na ulici, neko bi bio iza nas i pratio naše kretanje. U restoranima, kad bismo odlazili na ručak, do nas bi sjedio neko ko bi slušao o čemu pričamo. To je bilo toliko očigledno i apsurdno. Čak i kad smo iznajmili turu brodom po Dunavu, nas je pratio drugi brod sve vrijeme. Iako je nama to bilo čak i smiješno, sad vidimo da je to namjenski rađeno i da su srpske službe to činile kako bi se srpski ministar Vulin pokazao kao vjerni pas Putinovog sekretara Patruševa. Svi naši razgovori na skupu su snimljeni. Dozvolite mi da kažem da se nadam da su Vulin i Patrušev nešto naučili dok su ih slušali“, rekao je Kara-Murza u intervjuu za Novu.

Kako je dalje objasni, Vulin je, samo dva dana nakon skupa ruskih opozicionara u Beogradu, otputovao je u Moskvu i transkripte njihovih razgovora predao sekretaru za nacionalnu bezbjednost Rusije, Nikolaju Patruševu. Rezultat Vulinovog sastanka sa sekretarom za nacionalnu bezbjednost Rusije bio je hapšenje koorganizatora skupa u Beogradu i ruskog opozicionara Andreja Pivovarova, koji je dvije nedjelje poslije boravka Vulina u Moskvi i zvanično uhapšen.

Šta piše u transkriptu razgovora Vulina i Patruševa

U transkriptu razgovora, do kog je došao naš dnevni list, navodi se da je Vulin objasnio Patruševu kako je upoznat sa djelovanjem organizacije “Otvorena Rusija”, za koju je rekao da ima podršku Zapada i da “djeluje protiv ruskih interesa”.

“Obećao je da će Srbija o njenim aktivnostima i članovima redovno informisati rusku stranu”, navodi se u dokumentu i napominje da je Vulin rekao kako je za Srbiju borba protiv obojenih revolucija od izuzetnog značaja.

Ruska strana je istovremeno, kako se navodi u dokumentu, upoznala svoje srpske kolege sa razvojem njenog informatičkog sistema koji omogućava nadgledanje objekata i praćenje sumnjivih lica, dok je ministar Vulin ukazao na izuzetnu saradnju između dva MUP-a, dodajući da sa ruskom stranom na godišnjem nivou razmijeni oko 500 informacija.

Mihail Hodorkovski, nekada najbogatiji Rus i saborac Andreja Pivovarova, za dnevni list “Nova” rekao je da Pivovarov ništa protivzakonito nije uradio, ali da mu, bez obzira na to, sasvim izvjesno prijeti maksimalna kazna.

“Bez obzira na to po kom članu se optužuju nezavisni političari, koliko god da su optužbe apsurdne i neosnovane, presuda je gotovo uvijek osuđujuća. Član zakona koji se Pivovarovu stavlja na teret sa sobom nosi i prijetnju do šest godina zatvora. Plašim se da će mu kazna biti blizu maksimalne”, rekao je Hodorkovski.

I kazna je zaista bila blizu maksimalne. Pivovarov je osuđen na četiri godine zatvora.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR