11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EU: Države Zapadnog Balkana da uvedu vize za građane trećih zemalja

Region

Comments 0

EU: Države Zapadnog Balkana da uvedu vize za građane trećih zemalja

Autor: Antena M

  • Viber

Sve države Zapadnog Balkana moraju uskladiti vizni režim za građane takozvanih trećih zemalja, kako bi se svi zajedno izborili sa ilegalnom migracijom, poručeno je iz Evropske unije (EU).

Potpredsjednik Evropske komisije (EK) Margaritis Skinas istakao je da je usklađivanje viza obavezno.

“Nezamislivo je i neprihvatljivo da naši partneri iz Zapadnog Balkana imaju bezvizni aranžman sa trećim zemljama, čiji građani koriste pravne praznine kako bi ušli u teritoriju EU", rekao je Skinas.

Iz EK su pozdravili najavu Srbije da će uskladiti viznu politiku sa državljanima trećih zemalja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson ocijenila je da već postoji napredak.

“Srbija već ima neke promjene u viznoj politici u vezi sa Tunisom i Burundijem i najavila je da će učiniti isto za Indiju, i da će isto postupiti sa ostalim trećim zemljama”, kazala je Johanson.

Ona je naglasila da je činjenica da većina migranata dolazi iz Srbije, ali da sve zemlje regiona imaju praznine kada je u pitanju vizna politika.

Problem sa ilegalnom migracijom kroz takozvanu "Balkansku rutu" je razlog zašto je EK predložila Akcioni plan za saradnju sa Zapadnim Balkanom za rješavanje zajedničkih izazova.

Akcioni plan ima pet ključnih stubova i to jačanje upravljanja granicama duž ruta, brže procedure za dobijanje azila i kapacitet podrške za prijem, borba protiv krijumčarenja migranata, unapređenje saradnje u readmisiji i povratku, kao i postizanje usklađenosti vizne politike.

“Akcioni plan utvrđuje niz mjera za jačanje podrške EU državama članicama koje se suočavaju sa povećanim migracionim pritiskom duž zapadnobalkanskih ruta”, pojasnili su iz EK.

Iz EK su naveli da su neregularna kretanja duž zapadnobalkanskih ruta značajno porasla ove godine zbog nekoliko faktora, uključujući ekonomske pritiske i nesigurnost kao rezultat tekućih sukoba.

Kako su kazali, neusklađenost bezviznog režima sa viznom politikom EU takođe doprinosi povećanju broja ljudi koji direktno vazdušnim putem stižu u zemlje Zapadnog Balkana i idu dalje ka EU.

“Bliska saradnja sa našim partnerima sa Zapadnog Balkana je od suštinskog značaja za rješavanje ovih zajedničkih migratornih izazova”, navodi se u saopštenju EK.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR