13 °

max 13 ° / min 6 °

Četvrtak

22.02.

13° / 6°

Petak

23.02.

11° / 8°

Subota

24.02.

10° / 9°

Nedjelja

25.02.

12° / 9°

Ponedjeljak

26.02.

14° / 10°

Utorak

27.02.

14° / 9°

Srijeda

28.02.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kurti: Međusobno priznanje da bude dio predloženog sporazuma

Izvor: EPA-EFE

Region

Comments 2

Kurti: Međusobno priznanje da bude dio predloženog sporazuma

Autor: Antena M

  • Viber

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da francusko-njemački plan o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije u centru treba da ima međusobno priznanje.

„Sporazum treba da ima uzajamno priznanje u centru, jer samo tako možemo u potpunosti da normalizujemo odnose Kosova i Srbije“, rekao je Kurti novinarima nakon otvaranja Međunarodne konferencije o sajber bezbjednosti u Prištini.

Kurti je rekao da je, kada je u septembru stigao nacrt sporazuma, izjavio kako je on dobra osnova za dalje razgovore i da predstavlja okvir i platformu koja omogućava da se ide dalje, ali da su potrebni i razgovori da bi se došlo do sporazuma.

„Postoje 33 briselska sporazuma iz prošle decenije i ne postoji nijedan sporazum koji ima prioritet nad drugim“, rekao je Kurti.

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da se sa Kurtijem i zamjenikom premijera Besnikom Bisljimijem tokom radne večere u srijedu uveče saglasio da svi ranije postigniti sporazumi u dijalogu moraju biti u potpunosti sprovedeni.

„Vratio sam se na Kosovo da nastavim iskrene, otvorene i intenzivne razgovore sa premijerom Kurtijem i potpredsjednikom vlade Bisljimijem o narednim koracima i napretku u normalizaciji odnosa sa Srbijom“, objavio je Lajčak na Tviteru.

Lajčak je u srijedu uveče za prištinsku televiziju Klan Kosova izjavio da je njemačko-francuski plan u suštini plan za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i da sadrži 11 tačaka.

On je rekao da očekuje da Kosovo i Srbija prihvate plan i potpišu ga, dodajući da sporazumom Kosovo mnogo dobija i ne gubi ništa.

„Sa objema stranama vodimo odvojene razgovore i kada ih okupimo očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i sprovedu. Naravno da ćemo se pobrinuti da ono što bude potpisano bude i sprovedeno“, kazao je on.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Bosnjacki Svijet

Prvo da Srbija i 5 ostalija zemalja EU priznaju Kosovo i da se Kosovo izbaci iz Ustava Srbije koje je Milosevic silom ubacio,onda Kurti moze da normalizuje situaciju sa Srbijom ali bez Tkz.Republike Srpske?Kosovo nikada nije pripadalo Srbiji.

Bosnjacki Svijet

Gos. KURTI nemo nista da prihvatis ili potpises dok Srbija i Vucic ne priznaju Kosovo.Onoga dana kad prizna Kosovo i vi priznajte Srbiju. Posle mozete razgovarat nekim opstinjama i slicno.Kurti paze prevarice te EU tako je i Aliju u Bosni prevarila SAD i Evropa i vidis sta se desava sad sa Bosom.