17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kurti: Srbija bi i jednu RS na Kosovu, moramo biti oprezni

Izvor: EPA-EFE

Region

Comments 2

Kurti: Srbija bi i jednu RS na Kosovu, moramo biti oprezni

Autor: Antena M

  • Viber

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je kako Srbija "želi jednu Republiku Srpsku unutar Kosova, kao što je to u Bosni i Hercegovini".

Dodao je i kako plan o zajednici srpskih opština nema za cilj povećanje prava Srba, već teritorijalizaciju.

"Dakle, u Bosni i Hercegovini imaju pravo veta, ali istovremeno imaju i teritorijalizaciju svog prisustva. To je ono čemu teže na Kosovu, dok nastavljaju ne prihvatati zločine počinjene tokom rata na Kosovu i održavati dobre odnose sa Kremljom”, poručio je on za Radio Slobodna Evropa. 

Na konstataciju da je mišljenja da ne želi da ima RS unutar Kosova i da SAD insistiraju da neće dozvoliti RS na Kosovu, Kurti je upitan zašto ne vjeruje američkoj garanciji oko ovoga?

"Vi znate da Srbija de jure priznaje BiH, ali de facto ne. I ne kriju namjeru da stvore RS u okviru Kosova. Smatramo da takav rizik postoji, ali moramo biti oprezni, budni i ne dozvoliti to”, dodao je on.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Sjaj

Kurti Kosovo je drzava vasa bola i ostala u zadnjih 1000 god. ne kaj da od tebe prave Aliju Izetbegovica i Kosovo od Bosne.EU i SAD trebaju da teraju Srbiji da dadne prava Albancima,Bosnjacima ,Madjarima ista koje on trazi za Srbe na Balkanu.

Vanja

Kurti je zaista u pravu. Ne treba dozvoliti zajednicu srpskih opstina, jer to ce Kosovu biti "omca oko vrata" i vjecno krizno zariste. Zasto Vucic nikada ne spominje Srbe na jugu Kosova, njih je vise nego ovih na sjeveru?