22 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

24.10.

22° / 15°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 15°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Istaknuti zapadni političari u pismu EU i SAD-u traže veće distanciranje od Srbije

Region

Comments 0

Istaknuti zapadni političari u pismu EU i SAD-u traže veće distanciranje od Srbije

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Vodeći političari nekoliko zapadnih zemalja pozvali su EU, SAD i Veliku Britaniju da se temeljnije i kritičnije pozabave predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. U vrijeme konflikta Srbije i Kosova koji prijeti da eskalira, smatraju da se previše popušta zvaničnom Beogradu.

  “Pokušaji Srbije da naruši demokratske izbore na Kosovu moraju se javno osuditi kao strano uplitanje i preduzeti konkretne mjere kako bi se Srbija pozvala na odgovornost ako nastavi sabotirati slobodne izbore”, stoji u pismu upućenom šefu evropske diplomatije Borelju, ministrima vanjskih poslova SAD i Velike Britanije, Entoniju Blinkenu i Džejmsu Kleverliju. 

Potpisnici su, između ostalih, predsjednici vanjskopolitičkih odbora Bundestaga Majkl Rot  i američkog Senata Bob Menendez. Tu su i predsjednici odbora za vanjske poslove britanskog Donjeg doma te parlamenata Češke, Ukrajine, Irske, Estonije, Letonije I Litvanije.

“Trenutni pristup ne funkcioniše", pišu Rot, Menendez i njihove kolege. “Tražimo da međunarodna zajednica nešto nauči iz naše prošlosti i obezbijedi da ne slijedimo politiku s fokusom na Beograd.”

Evropski političari: Kosovo je suvereno, a naša politika puna slabih tačaka

Nedavna otkrića skladišta oružja na sjevernom Kosovu i izvještaji o krijumčarenju oružja preko srpsko-kosovske granice govore da rizici od daljnje eskalacije postoje, piše u Tagesspiegelu.

S druge strane, “aktuelne politike EU, SAD-a i Velike Britanije prema Srbiji i Kosovu otkrivaju "slabe tačke našeg zajedničkog pristupa". Nužno je da razmislimo o tom pristupu, navode političari i pozivaju na "balans i proporcionalnost u odnosima s Kosovom i Srbijom".

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR