30 °

max 31 ° / min 19 °

Četvrtak

25.07.

31° / 19°

Petak

26.07.

33° / 19°

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 24°

Ponedjeljak

29.07.

37° / 25°

Utorak

30.07.

37° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stoltenberg: Neće biti reprize 1990-ih, NATO spreman da očuva mir na Kosovu

Izvor: EPA/EFE

Region

Comments 0

Stoltenberg: Neće biti reprize 1990-ih, NATO spreman da očuva mir na Kosovu

Autor: Antena M

  • Viber

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je veliku zbrinutost zbog situacije na sjeveru Kosova i poručio da su NATO snage spremne da očuvaju mir, pozivajući Srbiju i Kosovo da se vrate pregovorima uz pomoć Evropske unije, jer je to jedini održivi put za postizanje trajnog mira za sve zajednice.

Stoltenberg je u intervjuu za njemački list Velt istakao da je veoma značajno da se ulože dodatni diplomatski napori u rješavanju kosovskog pitanja.

„Želim jasno da stavim do znanja da su snage NATO spremne da očuvaju mir na Kosovu. Nećemo dozvoliti da se vrati nasilje iz devedesetih godina“, rekao je Stoltenberg, prenosi Kosovo onlajn.

Istako je da je NATO posvećen održavanju mira i bezbjednosti u čitavom regionu i pozvao Srbiju i Kosovo da se vrate pregovorima uz pomoć EU.

Što se tiče sukoba u Ukrajini i ruske retorike u vezi sa upotrebom taktičkog nuklearnog oružja, Stoltenberg je te prijetnje okarakterisao kao „potpuno neodgovorne“ i ocijenio da je rizik da Rusija upotrijebi nuklearno oružje i dalje nizak.

On je objasnio da Rusija shvata besmislenost pokretanja nuklearnog rata, ističući da se „nuklearni rat nikada ne može dobiti i da ga nikada ne treba pokretati“.

Govoreći o očekivanim pojačanim napadima Rusije na energetsku infrastrukturu Ukrajine tokom zimskih mjeseci, Stoltenberg je istakao važnost sistema protivvazdušne odbrane za zaštitu života Ukrajinaca.

Komentarišući politička dešavanja u istočnoj Evropi, Stoltenberg je ukazao na nedavne izbore u Poljskoj i napore za formiranje vlade u Slovačkoj.

Istakao je da su Slovačka i Poljska pouzdane prijatelji Ukrajine, pružajući Kijevu ključnu vojnu opremu, uključujući borbene avione.

On je izrazio uvjerenje da će, bez obzira na buduće vlade u Bratislavi i Varšavi, NATO saveznici nastaviti da zajedno podržavaju Ukrajinu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR