15 °

max 25 ° / min 14 °

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

23° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Oružje iz Rusije u Srbiju stiže pod oznakom 'tajna'

Izvor: Ministarstvo odbrane Srbije

Region

Comments 1

Oružje iz Rusije u Srbiju stiže pod oznakom 'tajna'

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Autor: Antena M

  • Viber

Za Dan državnosti, Srbija je predstavila ruski antidron sistem Repelent. On je dio ranije ugovorene i plaćene nabavke koja nije mogla biti isporučena zbog ruske invazije na Ukrajinu. U jeku ponovnih poziva zvaničnom Beogradu da uvede sankcije Moskvi i da uskladi bezbjednosnu i spoljnu politiku sa Evropskom unijom, u Srbiju i dalje stiže rusko naoružanje i vojna oprema, 

U autorskom prilogu novinarke Radija Slobodna Evropa Mile Manojlović navodi se da nabavka naoružanja vjerno odslikava zvaničnu politiku Srbije. Nije se mijenjala ni nakon ruske invazije na Ukrajinu, ni nakon oštrih kritika Brisela i Vašingtona., da kao država kandidat  za članstvo u  Evropskoj uniji, Srbija treba da uskladi spoljnu i bezbjednosnu politiku sa evropskom.

Antidron sistem Repelenet posljednje je vojno sredstvo u nizu koje je dopremljeno iz Rusije u Srbiju. Dogovoreno je i kupljeno prije invazije na Ukrajinu. A prije toga protivtenkovski sistem Kornet, raketni sistem protivvazdušne odbrane Pancir S-1, četiri borbena helikoptera i pet  transportnih koji su isporučivani od 2016. Do 2019. cijenu je Ministarstvo odbrane Srbije proglasilo tajnom. Uz to Moskva je donirala šest polovnih aviona MIG-29, čija je vrijednost takođe nepoznata. Poznato je samo da je za isporuku i modernizaciju Srbija platila 185 miliona dolara.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa, Srbija je jedina evropska država koja je uvezla avijacijsku opremu iz Kine. U aprilu 2023. predstavljeni su izviđačko-borbeni dronovi CH-95, a godinu prije i kineski sistem protivvazdušne odbrane FK-3. Dronovi se koriste za izviđanje i napad laserski navođenim raketama. Cijena naoružanja iz Kine takođe je tajna.

Od francuske kompanije Airbas Srbija je kupila helikoptere u vrijednosti 105 miliona eura, dva transportna aviona po cijeni od 66 miliona eura, uz još 15 miliona eura za opremu i obuku pilota, kao i 18 PVO sistema Mistral sa 50 raketa. Cijena je nepoznata. Srbija razmišlja i o nabavici aviona Rafal. Od Kipra je kupljeno 11 desantno jurišnih helikoptera po nepoznatoj cijeni. Prošle godine SAD su isporučile polovinu od 118 lakih oklopnih vozila Hamvi, kupljenih za učešće u svjetskim mirovnim misijama. Cijena po kojoj su nabavljeni nije poznata.

U 2024. predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je rekordna ulaganja u nabavku vojne opreme. Uz argument da se cijeli svijet pojačano naoružava.

Prema podacima stokholmskog Međunarodnog istraživačkog instituta, Srbija najviše ulaže u vojsku i naoružanje na Zapadnom Balkanu. Od 2018. zaključno  sa 2022. u tu svrhu izdvojila je više od 1,4 milijarde dolara, navodi Radio Slobodna Evropa.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Vanja

Sve sto radi Vucicev rezim, motivisano je pljackom gradjana Srbije. Da li je to pandemija, izgradnja Beograda na vodi, izgradnja autoputa, kupovina naoruzanja,...