15 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 12°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučić sa Makronom dogovorio kupovinu borbenih aviona

Izvor: EPA-EFE

Region

Comments 0

Vučić sa Makronom dogovorio kupovinu borbenih aviona

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku i večeri sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom postigao "neke konkretne dogovore", uključujući i one o kupovini borbenih aviona "rafal", kao i da potpisivanje ugovora o tome očekuje u naredna dva mjeseca, uz prisustvo predsjednika Makrona.

Veoma sam srećan zbog rezultata tih razgovora, o svim vidovima saradnje, rekao je Vučić novinarima beogradskih medija.

Vučić je rekao da je o Kosovu dugo razgovarao sa Makronom, i da ga je on saslušao, i misli da je razumio.

„To što sam uradio, malo ko bi uradio na ovom mjestu. Ne zbog hrabrosti, nego zbog političkog iskustva, i ne razmišljam o sebi, nego o zemlji koju vodim. Ja sam kao enciklopedija. Ne postoji niko u svijetu ko zna to sve o Kosovu. Jedini sam koji je 12 godina prisustvovao svim sastancima. Promijenilo se šest garnitura u Prištini, još koliko u Evropi“, istakao je on.

Kako je objasnio, na svim sastancima je vodio bilješke i proučavao ih, i puno puta su mu zbog toga odali priznanje međunarodni predstavnici, kao i Makron, koji je bio fer, jer zna kad mu je šta rekao.

Nema vremena da razmišlja o opoziciji

Vučić je rekao i da ima previše posla i nema vremena da bi razmišljao o tome da li će opozicija izaći na beogradske izbore, navodeći da se predsjednica parlamenta Ana Brnabić bavi preporukama ODIHR o izbornim uslovima i svim ostalim.

„Ne mogu da se bavim nečijim hirovima zbog činjenice da oni ne mogu da pobijede na izborima. Hoću svu svoju snagu da posvetim vitalnim državnim pitanjima“, rekao je Vučić.

On je ocijenio da je Makron bio fer na sastanku u ponedjeljak uveče, imao je pitanja oko formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu (ZSO), i vidjeće se potezi Francuske u narednom periodu.

Na pitanje o pristupanju Kosova Savjetu Evrope, Vučić je odgovorio da je Francuska prije nekoliko dana podsjetila da je ZSO obaveza da bi se uopšte razgovaralo o članstvu Prištine u nekim organizacijama.

Vučić je dodao da je sa Makronom razgovarao i u rezoluciji o Srebrenici, situaciji u regionu, kao i u Ukrajini.

On je naglasio da je govor koji su mu unaprijed napisali za obraćanje uoči susreta sa Makronom morao da promijeni, jer je situacija na Kosovu teška.

Vučić je napomenuo da su on i Makron ljudski govorili tokom razgovora i večere, jer francuski predsjednik „poštuje njegovu otvorenost i iskrenost“.

Dodao je da se „plaši“ da će situacija u Ukrajini da uđe „u drugu brzinu“ što će izazvati mnogo problema u Evropi i svijetu.

Vučić je najavio da se očekuje da 2026. godine kompanija Luj Viton otvori prodavnicu u „Beogradu na vodi“.

„Srbija nije u stanju da upravlja velikim sistemima poput metroa“

Vučić je naglasio i da Srbija nije u stanju da upravlja velikim sistemima, poput metroa u Beogradu, i da se tu otvara prostor za francuske kompanije.

On je u Parizu na poslovnom savjetu Francuska – Srbija istakao da je Srbiji potrebna i saradnja sa kompanijama za izgradnju deponija, upravljanje otpadom i u drugim oblastima, sa kojima se sklapaju veliki ugovori na dugi niz godina.

„Radujemo se i budućoj saradnji na polju vještačke inteligencije, a juče smo počeli da razgovaramo sa Francuskom elektroprivredom (EDF) o nuklearnoj energiji, o nuklearnim reaktorima, to je zelena energija, energija koja će stvoriti održiv sistem za Srbiju. U suprotnom, za 20 godina nećemo moći da snabdijevamo dovoljno električne energije ne samo našu industriju, već i naše stanovništvo“, kazao je Vučić.

Dodao je da su to velike investicije, ali da je Srbija spremna da blisko sarađuje sa Francuskom.

Vučić je francuskim privrednicima predočio da Srbija ima dobre javne finansije i makroekonomske pokazatelje.

On je na sastanku sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika – MEDEF International rekao da je Srbija kod agencije Standard end Purs unaprijedila svoj rejting i da je sada samo na jedan korak od investicionog rejtinga i da bi ga vjerovatno i dobili da je članica NATO ili EU.

Kako je naveo, posljednjih godina uvećana je trgovinska razmjena Srbije i Francuske, ali da je moguće da ona bude još veća.

Po riječima Vučića, Srbija je sprovela mnoge reforme, prije svega državnih preduzeća, ali, kako je dodao, ima mnogo drugih stvari u drugim oblastima, uključujući vladavinu prava, koje treba da poboljšati.

„U Srbiji 11.125 ljudi radi u 339 francuskih preduzeća koja posluju u našoj zemlji“, rekao je Vučić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR