15 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 12°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Belivuk negira pranje novca: Svako ko je radio dva posla kao ja, mogao je ovoliko da uštedi

Izvor: Screenshot, YT AJB

Region

Comments 0

Belivuk negira pranje novca: Svako ko je radio dva posla kao ja, mogao je ovoliko da uštedi

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

U Specijalnom sudu u Beogradu počelo je suđenje Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, kao i njihovim suprugama za pranje novca. Na prvom ročištu optuženi su iznosili svoje odbrane.

Prvooptuženi Veljko Belivuk je u svojoj javnoj odbrani u sudnici ponovio gotovo sve što je rekao u istrazi pred tužiocem. On je negirao krivicu koja mu se optužnicom stavlja na teret.

„Nikakav novac nisam stekao kriminalom, kako se u optužnici navodi, pa nisam mogao ni da ga operem“, kazao je u sudnici Veljko Belivuk.

Naveo je da se njemu i Marku Miljkoviću sudi u drugom postupku koji je u toku za teška krivična djela, a da je ovaj postupak za pranje novca „pritisak da im se pokaže na šta su sve institucije spremne“.

Kazao je Belivuk da nije učestvovao u izgradnji kuće u Kozarčevoj ulici kako tužilaštvo tvrdi, već da je kuću gradila i izgradila njegova tašta Snežana Đorđević, a da joj je u u tome pomagala njegova supruga Bojana Belivuk koja je razgovarala sa majstorima i išla na gradilište.

Dodao je Belivuk i da su on i njegova supruga zajedno 20 godina i da su za sve to vrijeme mukotrpno radili, on i po dva posla, da su štedjeli i čuvali novac za „bolji život za svoju decu“.

U svoju odbranu Belivuk je dodao da nikakvu imovinu nije stekao ni kao navijač „Partizana“, ni kao član navijačke grupe „Iz principa“ i dodao da je sve vrijeme radio zakonite poslove.

„Pekao sam palačinke, radio na poslovima obezbjeđenja objekata i ličnosti, pa sve do kladionica, ali su sve to bili zakoniti poslovi i ništa što ima veze sa kriminalom. Imovina koju moja supruga i ja imamo nije basnoslavna. Svako ko je kao ja radio dva posla, štedio 20 godina, mogao je da uštedi ovoliko koliko mi“, kazao je Veljko Belivuk.

Ispričao je Belivuk u sudnici i da je dobio odštetu od države za vrijeme koje je neosnovano proveo u pritvoru, misleći na postupak koji se protiv njega vodio za ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića 2017. godine u centru Beograda na tramvajskim šinama.

Na kraju svog izlaganja on je rekao da po savjetu advokata neće odgovarati na pitanja ni tužilaštva ni suda, ali je dodao da bi želio da u sudnicu budu pozvani svi svjedoci koji su saslušani u ovom postupku u fazi predistrage, kako bi i optuženi mogli da ih ispitaju.

Inače, danas Belivuk nije pominjao ono što je ranije u istrazi rekao tužiocu. Tada se osvrnuo na transkripte razgovora koje je on vodio sa svojom suprugom i kazao da mu nije jasno kako su oni dospjeli u javnost.

„Vidi se da u njima nema ničeg nazakonitog. Volio bih da vidim transkripte telefonskih razgovora Aleksandra Vulina i Zvezdana Terzića, da se vidi ima li nešto kompromitujuće u njima ili bi trebalo da se vjeruje na riječ Vulinu kada kaže da nema“, rekao je Belivuk.

Od Papića sat „za brata“ Miljkovića

Nakon Belivuka u sudnicu je ušao da iznosi odbranu i drugooptuženi Marko Miljković.

I on je ponovio sve što je već rekao ranije na saslušanju kod tužioca u istrazi.

Negirao je izvršenje krivičnih djela za koja se tereti optužnicom za pranje novca. Kazao je da je uvijek radio samo zakonite i legalne poslove, a najviše poslove obezbeđenja objekata i ličnosti.

I za Miljkovića kao i za Belivuka ovaj postupak za pranje novca predstavlja pritisak na njih i to zbog toga što su u postupak uvedene njihove supruge i dragi ljudi.

Naveo je da su kuća i stanovi koje posjeduje imovina njegovog djede, nakon čije smrti ih je naslijedio njegov otac.

Za stan na Zvezdari kazao je da je vlasništvo njegove supruge Tanje, koja je takođe optužena u ovom postupku za pranje novca.

Prema riječima Miljkovića, ona je po njihovom dogovoru za stan uplatila 100 hiljada evra.

Objasnio je i da su supruga i on pravili svadbu u hotelu „Metropol“, da su tada na poklon dobili preko 200 hiljada eurra od 300 zvanica i da su se nakon svadbe dogovorili da ona od polovine novca kupi neku imovinu na svoje ime.

Od Miljkovića je policija oduzela i luksuzni Roleks sat, za koji on tvrdi da mu ga je poklonio Aleksandar Papić, nekadašnji blizak prijatelj bivšeg ministra u Vladi Nebojše Stefanovića.

„Papić, koji je saslušan kao svjedok u istrazi ne da ne govori neistinu, već i glupo laže, on ne umije ni da slaže. Poklonio mi je Roleks sat, model ‘perpetual’ koji je na poleđini imao ugravirano ‘za brata’ i dao mi ga je preko svog vozača Marka, a nije ga prodao mom rođaku kako je ispričao tužiocu“, rekao je Miljković za sudskom govornicom.

U istrazi je na primjer Miljković pominjao da nema „tetku iz Kanade“, ali je taj dio danas izostao. Podsjetimo tada je rekao tužiocu:

„Nemam ženinu tetku iz Kanade, jer da imam ja sada ne bih bio u problemu da dokažem nasljedstvo mog oca“, aludirao je Miljković na izjavu bivšeg ministra policije i bivšeg direktora BIA Aleksandra Vulina koji je tvrdio da je 205.000 evra za kupovinu stana u Beogradu pozajmio od suprugine tetke iz Kanade.

„Jasno mi je da tužilaštvo mora da žmuri na tetke iz Kanade, a policija mora hrabro da hapsi naše žene kao da drže plantažu marihuane“, rekao je ranije u istrazi tužiocu Miljković.

Supruge Belevuka i Miljkovića u sudnici su rekle da ostaju pri svojim iskazima ranije datim i da nemaju ništa da dodaju, ali i da ne žele da odgovaraju na pitanja.

Isto je u sudnici kazao i optuženi Filip Ivanovski, koji je podsjetimo optužen i u velikom postupku protiv Belivukovog klana koji se vodi za sedam teških ubistava i brojna druga krivična djela. Njegova supruga, Marija Ivanovski, takođe optužena u sudnici je djelimično promenila iskaz, jer je, kako je danas navela, tada bila u strahu i u stresu, jer je u trenutku privođenja bila u stanu sa petomesečnom bebom koja je imala zdravstvenih problema.

U ovom postupku optužena je i tašta Veljka Belivuka, Snežana Đorđević, koja se ni danas nije pojavila u sudnici zbog privremene sprečnosti i postupak je razdvojen u odnosu na nju.

Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal tereti okrivljene da su od novca za koji se sumnja da je stečen kriminalom kupovali stanove i zemljište i na taj način „prali novac“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR