23 °

max 23 ° / min 12 °

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jasmila Žbanić: Film Quo Vadis, Aida? i rezolucija o genocidu u Srebrenici su poziv za mir

Region

Comments 0

Jasmila Žbanić: Film Quo Vadis, Aida? i rezolucija o genocidu u Srebrenici su poziv za mir

Izvor: Danas

Autor: Antena M

  • Viber

Jasmila Žbanić, bosanskohercegovačka rediteljka oglasila se na svom Fejsbuk profilu povodom donošenja rezolucije o genocidu u Srebrenici i obezbijedila link za sve ambasadore Ujedinjenih nacija na kojem mogu da pogledaju njen film QuoVadis, Aida? inspirisan stradanjem ljudi u ovom gradskom naselju koje su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske pod komandom Ratka Mladića od 11. do 19. jula 1995. godine.

“Donošenjem rezolucije o genocidu u Srebrenici, Ujedinjene nacije imaju priliku ispraviti istorijsku nepravdu i pokazati odgovornost za ulogu koju su odigrali u ratu u Bosni i Hercegovini”, istakla je Jasmila Žbanić dodajući da je produkcijska kuća Deblokada koju je osnovala zajedno sa svojim suprugom Damirom Ibrahimovićem obezbedila link na kojem ambasadori mogu da pogledaju njen film.

“Inspirisan instinitim događajima iz jula 1995 godine, film je imao svoju premijeru na Venecijanskom film festivalu, nominiran je za Oskara i proglašen je za najbolji evropski film u 2022 godini, sa najboljom evropskom glumicom i najboljom evropskom rediteljicom”, podsetila je Jasmila Žbanić i pozvala ambasadore UN da glasaju za rezoluciju, napomenuvši da je to važno ne samo za Balkan nego čovječanstvo, koje se nalazi na ivici globalnog rata.

“Autori žele pozvati ambasadore da pogledaju film i glasaju za rezoluciju o Srebrenici jer je ona potrebna danas, ne samo regiji Balkana, nego ljudskom rodu koji stoji na ivici globalnog rata", navodi Žbanić.

Rezolucijom se bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i podstiču države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, između ostalog i kroz svoje obrazovne sisteme, razvijanjem odgovarajućih programa u cilju sprječavanja revizionizma i prevenciji genocida.

"Ovaj film i ova rezolucija poziv su na mir,” poručila je Jasmila Žbanić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR