12 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Petak

10.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Željka Cvijanović prijavila tužilaštvu ambasadora BiH pri UN zbog rezolucije o Srebrenici

Region

Comments 2

Željka Cvijanović prijavila tužilaštvu ambasadora BiH pri UN zbog rezolucije o Srebrenici

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Autor: Antena M

  • Viber

Željka Cvijanović, članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, saopštila je da je podnijela krivičnu prijavu protiv Zlatka Lagumdžije, ambasadora Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama (UN).

Učinila je to "zbog jednostranih i samovoljnih" radnji u vezi sa pripremom teksta i podnošenja rezolucije o Srebrenici na usvajanje u Generalnoj skupštini UN, kako je kazala na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, u utorak, 23. aprila.

Ona je navela da je Lagumdžija aktivosti proveo "bez obaveznog ovlaštenja" Predsjedništva BiH, čime je, kaže, prekoračio svoja ovlaštenja i prekršio Ustav BiH.

Početkom maja trebalo bi da se održi sjednica Generalne skupštine UN na kojoj će se države članice izjašnjavati o Rezoluciji o Srebrenici. Inicijatori Rezolucije o Srebrenici su Njemačka i Ruanda, a Rezolucijom bi se 11. juli proglasio Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

U dokumentu rezolucije, u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) ranije imao uvid, traži se, između ostalog, da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida u Srebrenici, kao i radnje koje veličaju osuđene za ratne zločine, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.

Istovremeno, druga dva člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, poručili su tokom boravka u sjedištu UN u Njujorku 18. aprila, kada se raspravljalo o nacrtu rezolucije, kako genocid u Srebrenici mora biti osuđen na globalnom nivou, uz podršku žrtvama i sprječavanje negiranja i veličanja ratnih zločinaca.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Javor

Auuu! Vid belaja za Lagumdžiju hahaha!

nenad_mne

Što bi rekli, izio vuk kenjca!