12 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Makron razgovarao s Kurtijem, zatražio nove izbore na Kosovu i primjenu svih sporazuma

Region

Comments 0

Makron razgovarao s Kurtijem, zatražio nove izbore na Kosovu i primjenu svih sporazuma

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Francuske Emanuel Makron razgovarao je telefonom sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. On je od Kurtija zatražio primjenu svih obaveza iz dijaloga, ali i što hitnije održavanje novih izbora na sjeveru Kosova.

O razgovoru predsjednika Francuske i kosovskog premijera izvijestilo je francusko predsjedništvo. Navode da je Makron ukazao na „nepokolebljivu podršku Francuske nezavisnosti i evropskim integracijama Kosova“, prenosi Kossev.

Makron je u razgovoru s kosovskim premijerom istakao svoju posvećenost dijalogu Beograda i Prištine i podršku evropskom posredovanju, te je pozvao na punu primjenu sporazuma iz Brisela i Ohrida.

On je pozdravio sprovođenje presude kosovskog ustavnog suda o zemlji manastira Visoki Dečani, što je bio preduslov za početak procesa prijema Kosova u Savjetu Evrope, prenosi Kossev.

„Međutim, takođe u kontekstu zahtjeva Kosova za članstvo u Savjetu Evrope, on je podvukao značaj koji Francuska pridaje brzom i nepovratnom napretku u implementaciji Zajednice opština sa srpskom većinom“, dodaju iz francuskog predsjedništva.

Makron se osvrnuo i na prošlonedjeljni referendum za smjenu gradonačelnika na Sjeveru Kosova.

„Predsjednik Makron je izrazio žaljenje zbog neuspjeha glasanja o opozivu nekoliko gradonačelnika na Sjeveru Kosova“, saopšteno je iz Jelisejske palate.

Iako je referendum propao zbog bojkota Srba, francuski predsjednik je uputio zahtjev Prištini da što prije organizuje nove izbore.

„On je podsjetio da je i dalje neophodno što prije organizovati nove izbore, uz učešće srpskog stanovništva“, poručuju iz francuskog predsjedništva.

Kurti se do sada nije oglašavao o razgovoru sa Makronom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR