11 °

max 20 ° / min 12 °

Četvrtak

01.10.

20° / 12°

Petak

02.10.

23° / 15°

Subota

03.10.

27° / 18°

Nedjelja

04.10.

22° / 19°

Ponedjeljak

05.10.

22° / 18°

Utorak

06.10.

21° / 16°

Srijeda

07.10.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ljumović: Mediji su dio otrovanog društva; Nikolaidis: Nijesam siguran u ljekoviti uticaj Brisela

Živa istina

Comments 3

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Ljumović: Mediji su dio otrovanog društva; Nikolaidis: Nijesam siguran u ljekoviti uticaj Brisela

Akcenti iz emisije!

Da je Crna Gora pretvorena u "otrovano društvo" konstatovali su u emisiji "Živa istina" književnik Andrej Nikolaidis i profesor na Fakultetu dramskih umjestnosti Janko Ljumović.

"Dijagnoza je tačna i problem se neće ukloniti sam od sebe", kazao je Nikolaidis.

"Problem svakog društva su elite i način na koji te elite saopštavaju istine. I pitanje je zašto povremeno ili stalno imamo elitu goru od rulje?", smatra Ljumović.

U periodu tranzicije došlo je, kako smatra Nikolaidis, do umiranja srednje klase.

"Gledali smo kako najgori postaju najugledniji i kako se na kvaran način gubi i stiče bogatstvo. Srednja klasa je ona koja čuva moral jednog društva i čuva državu. U trenutku kada je razorena srednja klasa napravili ste  vakuum vrijednosti u koji je svako mogao da pumpa što mu je trebalo, a upumpali su otrov", kazao je Nikolaidis.

Mediji su, kako smatra Ljumović, dio tog otrovanog društva,anjihov je sadržaj odraz ukusa publike kojoj se obraćaju.

"Mediji računaju na publiku. Ne živimo vrijeme klasičnih medija, povratni čin se uspostavlja tako da mediji podilaze javnosti" kazao je Ljumović.

Osnovni zadatak privatnih medija je, ističe Nikolaidis, da vlasniku donese profit.

"Informacija je nažalost danas roba. Ideja neinterpretativnog novinarstva podrazumijeva da se to ukloni", kazao je Nikolaidis.

Od raskida sa Slobodanom Miloševićem zaključno sa protestima DF-a, DPS je, kako smatra Nikoladis, uspio da djeluje progresivnije i modernije na političkom polju.

"U slučaju DF-a to i nije ni bilo teško, tako tu DPS-u ne treba davati zasluge. Ono što se sada dešava na ulicama Podgorice, je da DPS prvi put ne djeluje modernije", smatra Nikolaidis.

Mnoštvo medija je, kako smatra Ljumović, copy paste sistem.

"Nikako da zakoračimo hrabrije i autorskije i da saopštimo nešto novo što je saobrazno savremenosti", kazao je Ljumović.

Nikad ne treba uzimati zdravo za gotovo ono što govore političke partije, svi oni kako je kazao Nikolaidis, imaju skrivene agende.

Crnogorski fenomen je, kako smatra Ljumović, da mediji nekritički pristupaju političkom i partijskom životu u jednoj zajednici.

Svi su protiv korupcije, ali jedino kada je, kako kaže Nikolaidis, u pitanju korupcija drugih.

"Sve što se saopštava kao istina treba uzeti sa zrnom soli. Svi akteri na javnoj sceni neozbiljno uzimaju elementarnu inteligenciju javnosti. Kada je riječ o ljekovitom uticaju Brisela nijesam optimista. Ne bi bilo loše da sa demokratizacijom Balkana Brisel poradi na demokratizaciji Brisela", zaključio je on.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Bakica

Niko ovako tačno nije naslikao našu stvarnost.Ko nije gledao obavezno pogledati reprizu.Ovo je najbolja Ziva istina.Uzivanje je bilo slušati ove LjUDE .

Rob

Jako je prijatno slusati Nikolaidisa. Nevjerovatno zapazanje o trenutnom stanju politckog i drustvenog zivota u CG.

Baba

Dvojica vrhunskih intelektualaca, sa zdravim stavom prema elementarnim pitanjima bivstvovanja. Do + beskonačne individualnosti (čitaj nezavisnosti), objektivni i iskreni.Rijetkost za poštovanje. Njihov svijet je cijeli svijet! Ostali, OSTAV!