20 °

max 23 ° / min 20 °

Utorak

22.09.

23° / 20°

Srijeda

23.09.

23° / 19°

Četvrtak

24.09.

25° / 21°

Petak

25.09.

24° / 20°

Subota

26.09.

23° / 20°

Nedjelja

27.09.

20° / 17°

Ponedjeljak

28.09.

21° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bošković u "Živoj istini": Hibridni agresor ima pomoćnike u Crnoj Gori

Živa istina

Comments 0

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Bošković u "Živoj istini": Hibridni agresor ima pomoćnike u Crnoj Gori

"Živu istinu" gledajte večeras od 20:05

U „Živoj istini“ gost je ministar odbrane Predrag Bošković. Centralna tema emisije - hibridni napadi na Crnu Goru.

Upitan da pojasni izjavu američkog državnika Majka Pompea, kako su, zahvaljujući Crnoj Gori, SAD uspjele da razviju zaštitu od ruskog malvera, Bošković odgovara:

„Svjedoci smo da je 2015. i 2016. Crna Gora bila pod jakim sajber napadima. Kasnije se to, pred izbore, pretvorilo u klasičan pokušaj terorizma. Nakon izbora i prije učlanjena u NATO, bila je to klasična hibridna aktivnost protiv Crne Gore. Tražili smo rješenje da se odbranimo od takvih napada i da riješimo problem na duži vremenski period. Nakon učlanjena u NATO i nakon zajedničkih komunikacija sa tadašnjim američkim državnim sekretarom za odbranu više puta smo konstatovali da nema opasnosti od konvencionalnih prijetnji za Crnu Goru i region Zapadnog Balkana, ali da smo pod sve većim udarom od nekonvencionalnih, dakle hibridnih prijetnji“.

„Prošle godine smo, u saradnji sa SAD, dobili opremu i ekspertsku pomoć. Zajedno sa našim ekspertima radili su skoro dva mjeseca, snimali situaciju u mreži državnih organa i kao rezultat te saradnje otkriven je jedan od malicioznih softvera koji do tada nije bio primijećen ni u jednoj drugoj državi! Na bazi tog otkrića napravljena je "zakrpa" za operativne sisteme i na taj način je omogućena zaštita od tog specifičnog softvera...“, kazao je Bošković i dodao da je saradnja nastavljena.

Pompeo nije krio da su posrijedi bili ruski malveri. Bošković o tome kaže:

„Porijeklo sajber napada je vrlo teško utvrditi. Potpis prethodnih softvera i ono što ostaje kao digitalni trag samog malicioznog softvera, koji govori da je kodiran na ruskom jeziku, upućuje na premisu koju je izgovorio Pompeo“.

Crna Gora, kako smatra Bošković, nije prestajala da bude na meti hibridnog ratovanja.

„Činjenica je da se moderne tehnologije koriste za klasičnu kampanju dezinformisanja, da se neistine predstavljaju kao fakat i na taj način se stvara negativna percepcija o vladi i vlasti", naglašava crnogorski ministar odbrane.

Kada se u Crnoj Gori prvi put saznalo za Jedinicu ruske tajne obavještajne službe 29155?

„Ne mogu dati odgovor na to pitanje. Mi smo željeli, i tada i danas, da sa Rusijom razvijemo najbolje moguće odnose, naravno, želeći da Rusija poštuje ono što su opredjeljenja Crne Gore, a ona su i u8 najboljem interesu regiona. Zbog toga i dan danas objašnjavamo da NATO nije usmjeren na destabilizaciju regiona, nego upravo suprotno. Problemi se lakše rješavaju kada imamo zajednička stremljenja... Pesimista sam povodom nekih otvorenih pitanja u regionu“, kazao je Bošković.

Hibridni agresor, kako smatra Bošković, ima pomoć u Crnoj Gori.

„Uvijek su ključni oni igrači koji su iznutra, a ne oni koji sa daljine to ostvaruju. Region Zadnog Balkana je kompleksniji jer isti jezik govorimo, pa je moguće te hibridne aktivnosti sprovoditi i van granica Crne Gore. Ne mogu kazati ko su hibridni agresori u Crnoj Gori, jer je to pitanje nacionalne bezbjednosti, time bih ih upozorio, ali bitno je da ih bezbjednosne institucije prate i znaju koji su im potezi i na koji način pokušavaju destabilizovati Crnu Goru".

 Ministar odbrane Predrag Bošković u "Živoj istini" odgovara i na pitanja o najavljenoj kupovini oklopnih vozila, sporu povodom vježbovno-strelišnog poligona  na Sinjajevini, drogi otkrivenoj na brodu "Jadran", polemikama sa nekim medijskim kućama i Demokratskim frontom...

"Živu istinu" gledajte večeras od 20,05 na Prvom i SAT kanalu Javnog servisa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR