22 °

max 24 ° / min 16 °

Ponedjeljak

05.06.

24° / 16°

Utorak

06.06.

25° / 17°

Srijeda

07.06.

23° / 18°

Četvrtak

08.06.

25° / 18°

Petak

09.06.

25° / 17°

Subota

10.06.

25° / 15°

Nedjelja

11.06.

26° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radulović o smetnjama na putu CG ka EU: Dil Makrona i Putina, lične ambicije Stankovića i Medenice...

Izvor: Foto: Pobjeda

Živa istina

Comments 0

Radulović o smetnjama na putu CG ka EU: Dil Makrona i Putina, lične ambicije Stankovića i Medenice...

Autor: Jelena Grbović

  • Viber
Počela "Živa istina"!

 Gost u „Živoj istini“ bio je predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović.

Odgovarajući na pitanje šta je pozadina francuskog „njet“ za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, Radulović kaže da Makronove motive vidi u njegovoj želji da spriječi ponovnu Putinovu podršku krajnjoj desnici, predvođenoj Marin Le Pen, na predstojećim izborima u Francuskoj.

„Mislim da se ovdje radi o političkom profitu, radi se o nizu vrlo ozbiljnih političkih igara koje se odvijaju unutar EU, pa odnosa EU sa Rusijom, ali prije svega se tiče pozicije Francuske i Makronovih političkih interesa. Njegov reizbor na predsjedničkim izborima je jedan od motiva. Reizbor je 2022, ali u politici je to, tako reći, sjutra i Makron tako i rezonuje“, kazao je Radulović.

I skorašnji, martovski lokalni izbori u Francuskoj, vrlo važni za Makrona i svojevrstan su lakmus papir za predsjedničke izbore, ukazuje Radulović.

„Ukoliko bi Makron doživio poraz na lokalnim izborima. To bi bio veliki problem za njega. Ovdje imate jasan slijed političkih napora da neutrališe one snage koje su njegovim političkim protivnicima davale značajnu, materijalnu, političku, logističku pomoć na prethodnim izborima. Ovdje se radi o vrlo pragmatičnoj, dogovorenoj strategiji Makrona i Putina. Nedavno su imali susret i nakon toga se intenzivirala ova priča. Francusko 'NE' destabilizuje EU, kao i Balkan, koji je izuzetno važan Putinu“- objašnjava predsjednik EP.

Komentarišući navode iz Radnog dokumenta Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24, Radulović smatra da tužilaštvo i sudstvo moraju biti efikasniji.

„EU nam je do sada jasno naglašavala sve ono što su problemi u našem društvu. Mi vjerodostajan odgovor na to nemamo, a to su autogolovi koje dajemo bez ikakve potrebe. Ipak ne možemo zanemariti dosadašnja dostignuća“.

Proces evropskih integracija je, navodi Radulović, postao talac ambicija određenih ličniosti i poručuje da bi ljudi u vrhu sudstva i tužilaštva trebalo da razmisle o tome da li su njihove lične ambicije važnije od interesa ove države.

„Vesna Medenica i Ivica Stanković trebalo bi da razmisle o tome šta su viši državni interesi i šta je ono što proces EU nalaže. Ne ulazim u predmetne istrage tužilaštva, ili šta je lični i profesionalni kredibilitet Medenice. Ja samo ulazim u to da bi možda trebalo , danas njih dvoje, sjutra neko drugi, da vide koji su to lični interesi, a koji su to interesi društva. Zašto je problem da se, ukoliko su društveni interesi veći, povuku određeni lični potezi“, pita on?

Radulović tvrdi da bi "non paper" bio povoljniji da je crnogorska pregovaračka i diplomatska struktura u Briselu bila angažovanija.

„Šta 60 predstavnika Gore radi u Briselu? Oni moraju biti angažovaniji“, kategoričan je Radulović.

Predsjednik EP i Savjeta ASK otkriva šta je još trebalo da uđe u Izvještaj EK o poglavlju 23 i 24; objašnjava zašto je dio crnogorskog civilnog sektora i "nezavisnih medija" imao više razumijevanja za Makrona, nego bilo ko u EU; odgovara zašto otpravnica poslova u Ambasadi SAD u Crnoj Gori Džudi Kuo pominje samo dva beznačajna portala kao eksponente ruske propagande, a ne pominje ključne medijske igrače Kremlja... 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR