10 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

21.03.

12° / 10°

Srijeda

22.03.

18° / 9°

Četvrtak

23.03.

17° / 9°

Petak

24.03.

17° / 10°

Subota

25.03.

17° / 10°

Nedjelja

26.03.

17° / 9°

Ponedjeljak

27.03.

11° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Olenik: Srbija negira crnogorski identitet i državnost a sada profitira samo Rusija

Živa istina

Comments 9

Olenik: Srbija negira crnogorski identitet i državnost a sada profitira samo Rusija

Autor: Esad Krcić

  • Viber
Akcenti iz Žive istine

"Nezavisnost Crne Gore Srbija tretira kao nešto privremeno i kao grešku koja će se ispraviti kada se promijeni vlast", rekao je u Živoj istini advokat i predsjednik Građanskog demokratskog foruma Srbije, Aleksandar Olenik, koji je nastojeći da objasni motive dominantnog dijela Srbije, da su Crnogorci antisrbi, rekao da je jedan od razloga veliko neznanje.

"Isti je slučaj i sa Zakonom o slobodi vjeroispovjesti. Preko medija je servirana rečenica da su Srbi ugroženi i da se njima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi otima imovina, a to su mediji koji su u potpunosti pod kontrolom zvaničnog Beograda koji samo verbalno priznaje nezavisnost i državnost Crne Gore. Ljudi to prihvataju jer nemaju drugi izvor informacija", rekao je Olenik.

Ilustrujući ukopanost u mišljenju da su Crnogorci suverenisti automatski i antisrbi, Olenik kaže da se to najbolje vidi "kada nekome pokušate da kažete da se Zakonom o slobodi vjeroispovjesti nikome ništa ne otima. Po govoru tijela sagovornika jasno možete vidjeti kao da bi vam opalili šamar. Reakcije su slične i kada nekome pokušate da objasnite da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, kao i svugdje u svijetu, crkva Srba, a ne Crnogoraca", rekao je Olenik.

Komentarišući podatak da je i do sada, prije usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, većina vjerskih objekata u vlasništvu države, Aleksandar Olenik je rekao da je sličan slučaj i sa grčkim, a čak i sa srpskim zakonom.

"Zakon je 98 posto sličan srpskom. I u Srbiji je preko 50 posto objekata uknjiženo na državu. Interesantan je slučaj Saborne crkve koja se takodje vodila na državu Srbiju. Pošto sam u više navrata upravo to koristio kao jedan od argumenata, to od prije pet dana više nije slučaj jer je preknjižena na SPC", rekao je Olenik koji je govoreći o aktuelnoj situaciji dodakao i međunarodni aspekt.

"Stvoren je problem koji ne postoji da bi ponovo došli do demonstracija, a u funkciji negiranja crnogorskog identiteta. Ovakvi problemi štete i Crnoj Gori i Srbiji. Ovakvi problemi štete svima osim Rusiji", rekao je Olenik.

Reagujući na brojne, u Srbiji javno izrečene komentare, da su Milo Đukanović i Aleksandar Vučić „braća blizanci“, Aleksandar Olenik je rekao da „tu ne postoji nikakva jednakost“.

„Kad bilo ko dovede Srbiju do članstva u NATO-u i na korak od članstva u EU, tada možemo porediti zvaničnu Podgoricu i zvanični Beograd. Jednostavno nismo ista liga“, rekao je Olenik ukazujući da „Srbija, put na zapad, dovodi u pitanje“. 

„To je loše. Srbija ne samo da ne ide na zapad, nego ide na istok. Nedavno smo potpisali nekakav sporazjm sa Evro-azijskom unijom čime se krećemo unazad. Građanski demokratski forum hoće da Srbija krene koracima Crne Gore i da koristimo njena iskustva. Hoćemo da okrenemo Srbiju ka zapadu i da tome više nema povratka“, rekao je Olenik.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Vojkan

Pribojavati se da ce se crnogorci posrbiti je isto kao pribojavati se da ce se turci u turskoj poturciti. Matija Beckovic ...sve receno

Vojkan

@Bogdan Gospodine,nije Crkva izglasala taj zakon,nego Milo.Nemojte sad zamenjivati teze.Da nije bilo zakona,ne bi se nista od ovog izdesavalo.Milo sam sebi skocio u stomak.

Vojkan

@Branka Vuletić Gospodjo Branka,ako se osecate uskraceni za bilo sta u Srbiji,vi se lepo preselite u CG,oazu mira i demokratije.