27 °

max 31 ° / min 20 °

Četvrtak

25.07.

31° / 20°

Petak

26.07.

33° / 19°

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 24°

Ponedjeljak

29.07.

37° / 25°

Utorak

30.07.

37° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vukčević u Živoj istini: Do sada smo plasirali 30 miliona eura kredita za privredu

Živa istina

Comments 0

Vukčević u Živoj istini: Do sada smo plasirali 30 miliona eura kredita za privredu

Autor: Antena M

  • Viber

„IRF je do sada primio 826 zahtjeva od kojih je odobreno 164“, rekao je u Živoj istini, direktor Investiciono razvojnog fonda, Zoran Vukčević dodajući da je najviši odobren kredit iznosio milion i 200 hiljada eura, a najniži 666 eura.

„Upravo ovaj posljednji podatak govori o našoj posvećenosti malim preduzetnicima“, kazao je Vukčević koji je podacima dodao i činjenicu da je IRF u samo mjesec dana, sa svega 18 zaposlenih u koje se računa i menadžment, dao 164 kredita.

„Uložen je ogroman napor da se napravi mehanizam koji će omogućiti da se odgovori ovom izazovu. Od 820 kredita, imamo 240 zahtjeva koji su samo na nivou obrasca, a 130 zahtjeva sa nepotpunom dokumentacijom“, rekao je Vukčević uz podsjećanje da je IRF plasirao novih, skoro 30 miliona eura.

„Sve banke u Crnoj Gori su plasirale ukupno 34 – 35 miliona eura“, rekao je Vukčević.

Govoreći o procedurama za dobijanje kredita od IRF-a, Vukčević je rekao da je procedura maksimalno jednostavna, a da se od dokumenata razmatra: kreditna istorija podnosioca zahtjeva, njegovi finansijski iskazi, instrument obezbjeđenja, platne liste (ako je kredit za isplatu zarada), izvod iz Centralnog registra privrednog suda da bi se vidjelo da li je subjekat registrovan i aktivan i ko su ovlašćena lica, rješenje o registraciji PDV-a, dokaz o broju zaposlenih i potvrda o plaćenim porezima i doprinosima.

„Turizam je jedna od prioritetnih privrednih grana“, rekao je Vukčević dodajući da IRF piprema četiri instrumenta za pomoć turizmu.

„Obezbijedićemo kreditne linije za obrtna sredstva i isplatu zarada, a omogućićemo  i reprogram postojećih kreditnih linija“, kaže Vukčević uz napomenu da će se sa svakim preduzećem sagledavati mogućnosti za reprogram na godinu, dvije, ili čak tri godine.

„Treći instrument su kreditne linije za dovršavanje početih investicija, a četvrti – kreditne linije za početak novih investicija“, zaključio je Vukčević koji nije mogao da odgovori na pitanje – koliko će novca biti potrebno za pomoć turističkoj privredi.

„Sada je sve na nivou pretpostavki. Govoreći hipotetički, odnosno, ako se ispune sve pretpostavke, moglo bi se desiti čak da Crna Gora ovog ljeta, pored Maroka, bude popunjena, o čemu govore i neki ozbiljni turoperatori“, kazao je Vukčević.

Odgovarajući na pitanje autora emisije, Darka Šukovića - da li smatra da će se obistiniti prognoze Svjetske banke i MMF-a da će Crna Gora zabilježiti ekomski "minus devet", prvi čovjek Investiciono razvojnog fonda je rekao da je u ovom trenutku teško prognozirati.

„Sve zavisi koliko će se pandemija zadržati i da li će se vratiti. Spefično za ovu pandemiju, odnosno, ekonomsku krizu koju je izazvao koronavirus je što smo u nju ušli dobrovoljno da bismo sačuvali zdravlje i živote, a pored toga, neizvjesno je koliko će ona trajati i kada će se završiti“, rekao je Vukčević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR