23 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

23° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mate Meštrović: Moj otac je htio da Mauzolej naglasi crnogorsku posebnost

Živa istina

Comments 1

Mate Meštrović: Moj otac je htio da Mauzolej naglasi crnogorsku posebnost

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Hrvatsko-američki diplomata i istoričar Mate Meštrović, sin velikog vajara Ivana Meštrovića, gost je u narednoj Živoj istini.

Mate Meštrović objašnjava zašto je njegov otac prihvatio poziv Vlade Crne Gore, početkom pedesetih godina prošlog vijeka, da osmisli Mauzolej koji će biti izgrađen na mjestu Aleksandrove kapele, na vrhu Lovćena.

Sin velikog vajara odgovara i na pitanje kako to da je Njegošev Mauzolej "ukrao dušu Lovćenu", a remek djela njegovog oca: Spomenik neznanom junaku na Avali, Pobjednik na Kalemegdanu, Spomenik zahvalnosti Francuskoj... već gotovo vijek Beogradu - daju dušu?!

Mate Meštrović u Živoj istini, koja je na programu Antene M i TV Prva u neđelju od 14 sati, opisuje svoj susret sa Titom, koji je, zapravo, bio pripremni za prvi i jedini dolazak Ivana Meštrovića u komunističku Jugoslaviju, 1959.!

Opisuje atmosferu u Titovom okruženju, otkriva o čemu su na Brionima razgovarali Maršal i slavni vajar i zašto je, odmah po dolasku iz Amerike, Ivan Meštrović posjetio kardinala Stepinca, koji je tada bio u kućnom pritvoru.

Kako to da je Ivan Meštrović bio prijatelj kralja Aleksandra, zašto je poštovao Stepinca, cijenio Tita i prezirao Pavelića i planiraju li njegovi nasljednici da traže nazad statuu "Povijest Hrvata", remek djelo koje je otisnuto na pasošu Republike Hrvatske, a koje se nalazi na Dedinju još od tridesetih godina prošloga vijeka.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Martin

CG mora gledat sebe. ..ovo do sad je loše. .30g četnici. .okupatorska spc. .đjeca odrastaju u total haos? PORAŽENI SU LIBERALI I CPC I CRNOGORCI. ..DANAS JE ZA MENE CG IZGUBILA SVE...CRNOGORCI SU PONIŽENI I TEŠKO CE SE USPRAVIT (ŠTO SE MENE TIČE MENI VIŠE NIŠTA NE ZNAČI)