14 °

max 14 ° / min 7 °

Petak

26.04.

14° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Kliničkom centru CG uspješno urađena prva laparaskopska operacija na debelom crijevu

Izvor: Foto: Antena M

Društvo

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

U Kliničkom centru CG uspješno urađena prva laparaskopska operacija na debelom crijevu

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

U Kliničkom centru Crne Gore prošle sedmice uspješno je urađena prva laparaskopska operacija tumora na debelom crijevu.

Jednu od najkompleksnijih operacija u hirirgiji uradio je tim digestivnih hirurga na čelu sa profesorom doktorom Rankom Lazovićem.

"Ovo što smo sada uradili smatra se krunom laparaskopije trbuha. Osnovni kursevi za ovu operaciju bili su u kliničkim centrima Rijeka i Ljubljana i završni kurs u 14. Bolnici ''Rej Huan Karlos'' u Madridu, kod profesora Sedrijana jednim od vodećih imena za laparaskopsku hirurgiju na svijetu, tako da smo uspjeli da preslikamo njegovu operaciju. Posebno sam ponosan jer smo zahvat uradili mi iz centra za digestivnu hirurgiju, bez pomoći sa strane’’ kazao je Lazović.

Lazović kaže da je operativna procedura na pacijentu Zdravku Dragašu iz Pljevalja izvedena na tumoru lijeve strane debelog crijeva, gdje bolesnik umjesto operativnog reza dužine od 50 do 60 centimetara i ogromne traume sa presijecanjem mišića i mišićnih omotača kože trbušne maramice ima samo tri uboda na trbuhu, dužine po desetak milimetara i jednu ranu iznad stidne kosti.

"Pacijent je već sjutradan bio na nogama i pio tečnost, dok je narednog dana uzimao kašastu hranu, bez upotrebe katetera, potpuno sposoban da sjutra napusti bolnicu. Ipak, nijesu svi pacijenti za ovakve vrste operacija", kaže Lazović naglašavajući kriterijume na osnovu kojih se pacijenti indikuju za otvorenu klasičnu hirurgiju ili laparaskopiju.

"Sa punim pravom mogu da kažem da spremni da radimo sve vrste laparaskopskih zahvata na debelom crijevu. Ovo je intervencija koja nije privilegija malih centara, malih timova, zato je potrebna dobra oprema, dobar i edukovan kadar i dobro iskustvo na otvorenoj hirurgiji.’’

Kakvi su postoperativni rizici savremene hirurgije Lazović kaže:

"Povrede unutrašnjih organa prilikom operacije su vrlo moguće zato što se uvode određeni instrumenti koji se ne koriste na otvorenog hirurgiji, tipa termičkih povreda, elektrostrujom, elektronožem, jer su instrumenti potpuno drugačiji’’.

Pogledajte šta je nakon uspješne operacije kazao pacijent Zdravko Dragaš iz Pljevalja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR