10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Advokati odbrane traže oslobađajuću presudu: "Ne šaljite nevine ljude u zatvor"

Društvo

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

Advokati odbrane traže oslobađajuću presudu: "Ne šaljite nevine ljude u zatvor"

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Nastavak 25. marta

U Višem sudu u Podgorici nastavljeno je iznošenje završnih riječi u postupku za pokušaj terorizma na dan izbora 2016.

Advokati odbrane tvrde da su materijalni dokazi suprotni sa izjavom svjedoka saradnika Saše Sinđelića, da je tužilaštvo doživjelo fijasko i traže oslobađajuće presude.  

Tok suđenja: 

13.38 Nastavak suđenja je 25. marta u 11 sati. 

13.11 Advokat Boljević iznosi završne riječi za optuženu Kristinu Hristić.

"Nema dokaza da je izvršila krivično djelo koje joj se stavlja na teret i predlažem da je sud oslobodi. Kristina ne poznaje nikoga od okrivljenih. Ona je kolateralna žrtva. To je tužilaštvo i znalo. Ona je pozajmila svoj telefon i ništa više", kazao je on. 

13.08 Advokat Dejan Klikovac iznio je završnu riječ za Srboljuba Đorđevića.Takođe je poručio da dokaza nema. 

12.46 Nastavak suđenja.

12.42 Ponovo je određena pauza. 

12.39 Advokat predlaže oslobađajuću presudu za Ristića zbog nedostatka dokaza. 

11.49 Advokat Mladen Dubak, branilac okrivljenog Nemanje Ristića, kazao je na početku da je potpuno netačno da mu je Ristić prijetio. 

11.17 Nastavak suđenja. Advokat Ilija Boljević iznosi završne riječi za optuženog Predraga Bogićevića. 

"Ne postoje dokazi da je izvršio krivična djela koja mu se stavljaju na teret. I optužba protiv njega se zasniva na iskazu svjedoka saradnika", kazao je on. 

10.49 Određena pauza od pola sata. 

10.37 Ne postoji nijedan dokaz koji bi ukazivao da je Dikić imao svijest i volju da vrši bilo koja krivična djela, kazao je njegov advokat, dodavši da umišljaj ne postoji. 

"On je doveden u zabludu koju sud mora da cijeni i otkloni njegovu krivicu", kazao je advokat i zatražio oslobađajuću presudu i ukidanje pritvora. 

"U nepostojanju validnih dokaza sud će morati da cijeni iskaz svjedoka saradnika protiv iskaza Dikića. Sa jedne strane imamo Sašu Sinđelića koji pati od duševnih bolesti sa trajnim poremećajem ličnosti, na šta je sve vrijeme ukazivala odbrana. Takođe imamo i dokaze koji nijesu usvojeni u kojima Sinđelić iznosi kako je sve vrijeme govorio neistinu kako bi ljudi iz Srbije što prije izašli iz zatvora", rekao je on. 

10.22 Nezakonitim radnjima telefon Dikića je kompromitovan, poručuje advokat. 

10.03 Nije objašnjena ključna stvar, smatra advokat.

"A to je na koji način je Dikić znao za plan, od koga je dobio uputstva...". 

09.52 Na sudu je velika odgovornost, smatra advokat Jovović. Tužilac je, kaže, pomenuo stvari u završnoj riječi koje su prvi put čuli u ovom postupku. 

"Dikić nikada nije priznao izvršenje bilo kog djela niti je znao a ne pristao na bilo koje nasilje", kazao je on, dodavši da svi predmetni dokazi ukazuju da Dikić nije imao bilo kakvu komunikaciju sa ostalim učesnicima.

09.50 Nastavljeno suđenje. Završnu riječ iznosi Dušan Jovović, advokat Bratislava Dikića. 

09.31 Određena je pauza do 9 sati i 45 minuta.

09.22 Advokatica Zorica Drašković, koja brani Vladimira Popova, kazala je da njen branjenik nije izvršio djela koja mu se stavljaju na teret. 

"Optužnica nije utemeljena", smatra ona. Zatražila je oslobađajuću presudu. 

09.18 Specijalni tužilac sa ovakvom optužbom doživio je potpuni fijasko, smatra advokat.  

"Oslobađajuća presuda kao kuća za čelnike DF-a, da prestane progon opozicije. Nemojte da šaljete nevine ljude u zatvor. Oslobađajuća presuda i za ruske državljane, koji su nas u jednom trenutku kad smo stvorili državu pomogli, nije nužno da se ponašamo nezahvalno da nam se ne bi obilo o glavu. Potom oslobađajuća presuda i za srpske državljane", zatražio je on. 

09.14 Drakulović smatra i da je nalaz vještaka nekompletan, te da je on zloupotrijebio svoj položaj, odbijao da odgovori na pitanja i radio je isključivo kako bi pomogao tužilaštvu u fingiranju kompletne stvari. 

09.02 Interesantno da svjedok saradnik uglavnom komunicira preko otvorene veze, a svaki građanin zna da iole ozbiljna kriminalna organizacija to tako ne radi, smatra Drakulović. 

"Iza ovakvog amaterizma sigurno ne stoji ni obična kriminalna organizacija a kamoli ruska GRU", kaže on. 

"Suviše je apsurda, nelogičnosti i kontradiktornosti. Svjedoka saradnika demantuju svi materijalni dokazi", smatra advokat. 

08.56 "Može svjedok saradnik da ispriča priču kakvu hoće, ali mora biti potkrijepljena dokazima. Mi u konkretnom slučaju nemamo nijedan dokaz koji potkrepljuje tu priču, a njegov iskaz opovrgavaju mjere tajnog nadzora i ponašanje", dodaje Drakulović, dodajući da Šišmakov nije imao nikakav kriminalni plan. 

08.44 Advokat Eduarda Šišmakova kazao je da tokom suđenja nijesu sprovedeni validni dokazi, te da čak nije ni ustanovljen identitet njegovog branjenika.

"Treba napomenuti da je iskaz svjedoka saradnika u dijelu koji se tiče mog branjenika nije potvrđen ni jednim dokazom, a znamo da sud ne može potvrditi krivicu jedino na odnosu iskaza svjedoka saradnika. Cilj sudskog postupka je da se utvrde činjenice sa nesumnjivom sigurnošću, ali iz svih dokaza proizilazi samo sumnja", kazao je advokat Šišmakova Radonja Drakulović, dodajući da "raspoređene Ruse koje je poslao Šišmakov niko nije vidio u Podgorici".

08.37 Nastavljeno suđenje. U sudnici su i okrivljeni Mandić i Knežević. 

Specijalni tužilac Saša Čađenović na kraju završnih riječi za optuženog Milana Kneževića predložio je blažu kaznu, a za Andriju Mandića i Mihaila Čađenovića strože kazne.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR