11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hrana za odojčad i djecu strogo kontrolisana: Kašice za bebe sigurne za upotrebu

Izvor: Ilustracija; Foto: 025.rs

Društvo

Comments 0

Hrana za odojčad i djecu strogo kontrolisana: Kašice za bebe sigurne za upotrebu

Izvor: Pobjeda/Analitika

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Na crnogorskom tržištu u toku prošle godine ispitano je 449 uzoraka hrane za djecu i odojčad i za samo jedan je utvrđeno da nije usaglašen jer nije imao deklaraciju, rekla je za Pobjedu pomoćnica direktorice Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Biljana Blečić.

Precizirala je da je u prošloj godini ispitano 477 uzoraka hrane za posebne prehrambrene potrebe raspoređenih u 11 opština, od čega je 95 odsto bilo one hrane koja je namijenjena za djecu i odojčad, a ostalo su bili „uzorci hrane za posebne medicinske potrebe i zamjene za cjelodnevnu ishranu pri redukcionoj dijeti“.

"Od ukupnog broja ispitanih uzoraka samo u jednom uzorku je utvrđena neusaglašenost i to u dijelu nedostajanja svih obaveznih informacija u skladu sa uredbom o informisanju potrošača - neusaglašena oznaka, odnosno deklaracija", navela je ona.

Prije nekoliko godina u žiži je bila hrana za odojčad i djecu popularnog proizvođača HIPP. U pitanju je bila „Bio Instant“ kašica – pirinčane pahuljice zbog čega je taj proizvod u Srbiji povučen iz prodaje, ali su, kako je Pobjedi tada rečeno iz Uprave, svi proizvodi tog proizvođača u Crnoj Gori bili bezbjedni za upotrebu.

Blečić je za Pobjedu juče naglasila da su u prethodnih deset godina inspektori ove uprave uzeli više stotina uzoraka HIPP proizvoda za bebe i nikada ni u jednom uzorku nije utvrđeno prisustvo bilo koje nedozvoljene supstance.

"Laboratorijskim ispitivanjima potvrđena je potpuna usaglašenost sa svim zahtjevima bezbjednosti i kvaliteta ovih proizvoda", istakla je ona.

Podsjetila je da je hrana za djecu renomiranog njemačkog proizvođača HIPP prisutna na našem tržištu duže od 10 godina.

"Ova hrana nosi oznaku „organski proizvodi“ što podrazumijeva da pored svih propisanih zahtjeva bezbjednosti i kvaliteta mora da bude proizvedena isključivo od prirodnih sastojaka, iz područja sa strogo kontrolisanim organskim uzgojem, kako voća i povrća tako i mesa i mlijeka koje se koristi u proizvodnji pojedinih vrsta ovih proizvoda. Na tržištu Crne Gore nalazi se veći broj ovih proizvoda, a među njima i proizvod „Hipp bio instant“ kašica – pirinčane pahuljice. Ovaj proizvod spada u prerađenu hranu na bazi žitarica koja je namijenjena zadovoljavanju posebnih potreba zdrave odojčadi prilikom odvikavanja od dojenja i zdrave male djece kao dodatak njihovoj ishrani i/ili radi njihovog postupnog prilagođavanja uobičajenoj hrani", precizirala je Blečić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR