Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

U humanitarne svrhe od sporazuma o priznanju krivice 207.500 eura

| Postavio/la: Mirjana Dragaš | Izvor: Pobjeda

U humanitarne svrhe od sporazuma o priznanju krivice 207.500 eura

Tužioci su lani zaključili 298 sporazuma o priznanju krivice, odnosno osnovna tužilaštva zaključila su ih 195, viša tužilaštva 60, a Specijalno državno tužilaštvo 43, precizirao je juče vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Na skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, na kom je razmatran izvještaj o radu Tužilačkog savjeta i stanja u državnom tužilaštvu za prošlu godinu, Stanković, koji je i predsjednik Tužilačkog savjeta, istakao je da su počinioci krivičnih djela obavezani sporazumom uz kaznu da uplate u humanitarne svrhe iznos od 207.500 eura.

“Sporazum o priznanju krivice relativno je nov institut u našem krivičnom zakonodavstvu. Kroz njega se smanjuju troškovi krivičnog postupka, ali se on i ubrzava. Ne dolazi do klasičnog suđenja, međutim, konačnu odluku o sporazumu o priznanju krivice donosi sud”, podsjetio je on.

Tužilac u Specijalnom državnom tužilaštvu Veljko Rutović istakao je da je sporazumima o priznanju krivice 2016. godine državi vraćena imovinska korist od više od 29 miliona eura, a 2017. više od šest miliona.

“U istoriji crnogorskog pravosuđa nijesmo imali odluka da se vraća imovinska korist stečena kriminalnim djelima. Izricane su kazne, ali protivpravno stečena imovinska korist nije vraćana”, istakao je Rutović.

U pogledu finansijskih istraga, kako je precizirao, lani je pokrenuto sedam predmeta protiv 47 fizičkih i 10 pravnih lica.

“Iz ranijeg perioda aktivno je 20 predmeta protiv 193 fizička i četiri pravna lica. Privremeno je zabranjeno raspolaganje i korišćenje nepokretnosti, kao i privremeno oduzeta pokretna imovina u sedam predmeta. Po ovom osnovu blokirano je, pored ostalog, 13.860 metara kvadratnih stambenog prostora, 12.944 metara kvadratnih poslovnog prostora, 449.493 metra kvadratna zemljišta. Pored toga, privremeno su blokirana i novčana sredstva na računu kod poslovnih banaka u milionskim iznosima, a samo u jednom predmetu SDT-a privremeno je blokirano 62,7 miliona eura. Ova finansijska sredstva se nalaze na računima 112 nerezidentnih pravnih lica”, naveo je Rutović.

Nije bilo, prema njegovim riječima, lani zahtjeva za trajno oduzimanje imovine stečene kriminalnom djelatnošću, ali je iz ranijeg perioda bilo dva zahtjeva koji su povoljno okončani.

“U jednom predmetu trajno je oduzeta vila u Bečićima čija vrijednost iznosi oko 1,5 miliona eura, dok je u drugom trajno oduzet stambeni prostor površine 53 metra kvadratna i zemljište 3.063 metra kvadratna”, naveo je Rutović.

Stanković je naglasio da je procenat potvrđenih optužnica u postupku sudske kontrole za prošlu godinu izuzetno visok – 97,78 odsto.

Po otpuženjima osnovnih, viših i Specijalnog državnog tužilaštva osuđujućom presudom riješeno je, kako je precizirao, 90,9 odsto optuženja, oslobađajućom 3,65 odsto, dok je odbijajućih bilo 1,98 odsto.

“Primjenom instituta odloženog krivičnog gonjenja državni tužioci su riješili predmete protiv 617 učinilaca krivičnih djela, a po tom osnovu u humanitarne svrhe uplaćeno je 239.227 eura”, istakao je Stanković.

Ostavi komentar

0/300