Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Obuhvat djece predškolskim obrazovanjem u Plavu oko 80 odsto

| Postavio/la: Milena Aprcović

Obuhvat djece predškolskim obrazovanjem u Plavu oko 80 odsto

Obuhvat djece predškolskim obrazovanjem u Plavu dostigao je oko 80%, što je veliki porast, poručeno je danas u okviru Dana otvorenih vrata vrtića u Plavu koji je održan u sklopu kampanje “Zablistaću u vrtiću”.

Svoja vrata danas je otvorio i vrtić u Šavniku, a roditelji i djeca bili su u prilici da se upoznaju sa radom vrtića, razgovaraju sa vaspitačima i informišu se na koji način se vrši upis, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete. 

Izrazivši zadovoljstvo zbog povećanja obuhvata djece predškolskim obrazovanjem u Plavu, direktorica JPU “Dječiji vrtić Plav”, Minela Markišić rekla je da ove godine ustanovu pohađa 305 djece raspoređene u 10 vaspitnih grupa, od kojih osam radi na crnogorskom, a dvije na albanskom jeziku. U sklopu vrtića rade dvije vaspitne jedinice, u Murinu i Gusinju.  

Markišić je istakla da se uprava vrtića zajedno sa Ministarstvom prosvjete trudi da stvori što bolje uslove za djecu, te naglasila da je prošle godine zamijenjena stolarija u objektu. Ona je podsjetila da je Ministarstvo najavilo gradnju novog vrtića u Plavu, koji je, kako je ocijenila, neohodan gradu.

Obraćajući se roditeljima i djeci u Šavniku, Slavica Radulović, pedagoškinja Obrazovnog centra, rekla je da svako dijete zaslužuje da ima kvalitetne uslove za rast i razvoj, te da je boravak u vrtiću presudan za razvoj djetetove ličnosti.

Radulović je upoznala roditelje sa ciljevima kampanje “Zablistaću u vrtiću” i pozvala ih da upišu djecu u vrtić jer, kako je rekla, dijete koje je išlo u vrtić pokazuje bolje rezultate u daljem školovanju, lakše se prilagođava školskom okruženju i afirmativnije je u iznošenju svojih stavova.

Ovom prilikom djeca iz vrtića pjesmom i igrom pozvala su drugare koji još nijesu upisani da im se pridruže u vrtiću.

Kampanja „Zablistaću u vrtiću“ organizuje se drugu godinu za redom, a cilj je povećanje upisa djece u vrtiće.

Kampanja je naročito fokusirana na sjeverne  gradove u kojima je upis nešto slabiji. Ovogodišnji podaci govore da je obuhvat djece predškolskim obrazovanjem u Crnoj Gori za posljednje četiri godine povećan sa nešto preko 50% na oko 73%.

Ministarstvo prosvjete će kampanjama i poboljšanjem uslova kroz obnovu infrastrukture nastaviti da radi na dostizanju cilja kojem teže sve zemlje Evropske unije, a to je 95% upisa u predškolske ustanove.

Kampanja se nastavlja i sjutra, a svoja vrata otvoriće vrtići u Nikšiću, Rožajama i Plužinama, dodaju iz Ministarstva prosvjete. 

 

Ostavi komentar

0/300