11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uticajni New York Times: Umjesto Dubrovnika, idite u Kotor

Društvo

Comments 1

Uticajni New York Times: Umjesto Dubrovnika, idite u Kotor

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Uticajni New York Times preporučio je Crnu Goru, tačnije Kotor, kao jednu od šest destinacija koje bi trebalo posjetiti u Evropi.

U članku pod naslovom „6 mjesta u Evropi nude bjekstvo od gužve“ NYT navodi:

''Na udaljenosti od 60 milja, Dubrovnik - Hrvatska i Kotor - Crna Gora, oba upečatljivi gradovi na Jadranu koji su nekada bili pod vlašću Venecije. Međutim, dok se prvi bori protiv prevelikog priliva turista, drugi se još bori za pažnju.

''Dubrovnik je odavno hrvatska obalna zvijezda, mameći putnike prije nego što je "Igra prijestola" učinila svoje. Međutim, holivudski reflektor, pojačan ekspanzijom industrije krstarenja u posljednjoj deceniji, doveo je do rekordnog broja posjetilaca Dubrovnika, prijeteći da će zauzeti stari grad, gdje je oko 1.000 stanovnika preplavljeno sa deset puta više turista. Unesco je 2016. upozorio Dubrovnik da je njegov status svjetske baštine ugrožen ako se nešto ne učini kako bi se smanjio pritisak''- navodi NYT i upravo zb og toga preporučuje turistima da posjete umjesto Dubrovnika -Kotor.

''Na kraju Bokokotorskog zaliva i obrubljen planinama, je Kotor, sa tvrđavom izgrađenm između 12. i 14. vijeka i ispunjenom crkvama, kafićima i kućama sa krovovima od terakote. 2018. Kotor je primio skoro 140.000 turista, djelić Dubrovnika. Prošlog proljeća, moja porodica i ja smo parkirali automobil van zidina grada. Povlačeći torbe preko neravnog kamenja krivudavih puteva, izgubili smo se prije nego što smo stigli do hotela, a naša soba gledala je na trg sa kafićima. Glavna atrakcija Kotora je najbolja za one sa kondicijom''-piše između ostalog autor članka.

Aerodromi u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore i Dubrovniku udaljeni su 90 minuta vožnje od Kotora. Budući da Dubrovnik nudi više letova od Podgorice, iz NYT preporučuju upravo kombinaciju - preko aerodroma Dubrovnik do Kotora.

Kompletan članak pročitajte OVDJE.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Dejan

Posjetite Kotor, Herceg Novi, Tivat, a Budvu obidjite u sirokom luku, pa nastavite dalje put Petrovca, Bara, Ulcinja...