12 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dekan Popović: Arhitektonski fakultet UCG prepoznatljiviji u inostranstvu nego u Crnoj Gori

Društvo

Comments 0

Dekan Popović: Arhitektonski fakultet UCG prepoznatljiviji u inostranstvu nego u Crnoj Gori

Izvor: ucg.ac.me

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Svetislav Popović kaže da kandidati koji žele da upišu studije arhitekture treba da posjeduju razvijene sklonosti za prostor i oblik, logičko zaključivanje, opštu informisanost i znanje iz istorije arhitekture i opšte kulture, kao i sklonost za kreativni rad.

„Ove sklonosti i znanje se provjeravaju kroz prijemni ispit prilikom upisa kandidata u prvu godinu studija, objašnjava dekan Arhitektonskog fakulteta", objašnjava dekan Popović.

Na pitanje kakvim se rezultatima fakultet nakon 16 godina rada može pohvaliti, kako kod nas, tako i u svijetu Popović kaže: 

"Arhitektonski fakultet je kroz 16 godina postojanja postao prepoznatljiva jedinica Univerziteta Crne Gore, koja obezbjeđuje obrazovanje novim generacijama arhitekata u skladu sa principima evropskog prostora visokog obrazovanja. Novi, integrisani, program 5+0 je međunarodno priznat i prilagođen potrebama studenata koji odluče da je profesija arhitekte njihov poziv. Arhitektonski fakultet  je pokazao i opravdao povjerenje za obrazovanje visokostručnog kadra na temelju najkvalitetnijih znanja iz oblasti teorije i prakse u svijetu i njenih primjena na izradi i realizaciji planova i projekata. Nakon šesnaest godina postojanja, nacionalna škola arhitekture u Podgorici postepeno prerasta u evropsku školu koja ima i slijedi načela Manifesta vodećih evropskih škola".

"Prepoznatljivost Arhitektonskog fakulteta je veća van prostora Crne Gore nego kod nas, veliki broj naših studenata je na postdiplomskim i doktorskim studijama na prestižnim školama u inostranstvu, oni su ujedno ambasadori naše škole u državama Evrope, Kine, Japana itd”, dodao je Popović.

Popović je, komentarišući saradnju na međunarodnom nivou, kazao da je saradnja sa mnogim evropskim visokoškolskim ustanovama prisutna i intenzivna, kao i da sa njima sa imaju potpisane sporazume o saradnji i razmjeni nastavnog kadra i studenata.

"Prisutna je mobilnost naših studenata i profesora na prestižnim evropskim univerzitetima u Austriji, Mađarskoj, Sloveniji, Italiji i Turskoj, koja se trenutno zasniva na saradnji kroz Erasmus + program u okviru poslediplomskih – specijalističkih i master studija"- dodao je on. 

Na pitanje koje bi aktivnosti Arhitektonskog fakulteta u tekućoj studijskoj posebno istakao, dekan je odgovorio da se u prvoj polovini ove godine fakultet pridružio ostalim fakultetima u svijetu obilježavanjem sto godina  od osnivanja Državne škole Bauhaus, najznačajnije i najuticajnije internacionalne škole umjetnosti, dizajna i arhitekture.

"Jubilej je obilježen otvaranjem izložbe studentske replike stolice i postera u stilu Bauhausa na trgu Nezavisnosti, kao i studentske izložbe radova u Modernoj Galeriji Podgorica. Ovu izložbu će imati priliku da vide i akademska i kulturna javnost u Poljskoj, već polovinom oktobra, kada će biti postavljena u galeriji Poljske akademije, u Poznanju. Planovi su nam da pripremimo sljedeći broj naučnog časopisa Cities & Futures i novo izdanje Monografije Arhitektonskog fakulteta, koja izlazi svake druge godine, kao i da izložbu radova sa Arhitektonskog fakulteta u Podgorici prezentujemo u drugim gradovima Evrope. Razvijamo saradnju kroz programme razmjene i međunarodne istraživačke projekte, sa trenutno dva aktuelna projekta" - rekao je on.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR