14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Volonteri iz SAD-a biće podrška nastavi engleskog jezika u crnogorskim školama

Društvo

Comments 0

Volonteri iz SAD-a biće podrška nastavi engleskog jezika u crnogorskim školama

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Ministar prosvjete Damir Šehović i direktorica programa Peace Corps za Albaniju i Crnu Goru,  Kejt M. Beker potpisali su danas Memorandum o razumijevanju između Ministarstva prosvjete i Peace Corps-a kojim će od januara 2020. volonteri ovog programa, podržanog strane od Vlade SAD-a, pružati podršku u realizaciji nastave engleskog jezika u crnogorskim školama.

Prvih 12 volontera će doputovati u Crnu Goru 2020. i bitiraspoređeni u tri odabrane oblasti u zemlji, na period od dvije godine. Druga grupa od 12 volontera trebalo bi da stigne u Crnu Goru 2021. 

Ovom prilikom Šehović je rekao da se ovaj projekat u potpunosti oslanja na politiku Ministarstva kada je u pitanju izučavanje stranih jezika, te podsjetio da je kroz reformu obrazovanja engleski jezik uveden u vrtiće, kao i da se od školske 2017/2018. otpočelo sa projektom izvođenja dijela nastave na engleskom jeziku u određenim osnovnim školama, a namjera je da se taj broj poveća. 

Istakavši da saradnja sa Peace Corps-om predstavlja dio napora da se izučavanje engleskog jezika u školama podigne na veći nivo, on je zahvalio predstavnicima ovog programa zbog interesovanja za djelovanje u Crnoj Gori.

''Beker je zahvalila zbog otvorenosti Ministarstva prosvjete za saradnju i iskazanu spremnost za investiranje u buduće lidere. Ona je objasnila da će u učionici, zajedno sa nastavnicima, volonteri učestvovati u kreiranju časova kao i inovativnih pristupa učenju. Izvan učionice, kako je istakla, oni će voditi letnje kampove, sportske turnire i slične aktivnosti čiji je cilj osnaživanje omladine''- navedeno je u saopštenju.

Bekerova je rekla da je obišla 11 škola u 6 opština u Crnoj Gori i uvjerila se u entuzijazam nastavnog osoblja i učenika za ovakav vid učenja stranog jezika. Ona je zaključila da pored podrške učenju engleskog jezika, ovaj projekat predstavlja i most između naroda SAD-a i Crne Gore. 

Šef Odjeljenja za medije i kulturu Ambasade SAD u Crnoj Gori Džef Adler rekao je da SAD već nekoliko godina aktivno podržava programe učenja engleskog jezika u Crnoj Gori.

''On je podsjetio da je Ambasada putem Access programa do sada obezbijedila vannastavne aktivnosti učenja engleskog jezika i kulturne razmjene u Nikšiću, Podgorici i Rožajama. Oko 100 učenika iz tih opština je učestvovalo ili učestvuje u ovom programu. Gospodin Adler je rekao da se nada da će Access program, koji sprovodi Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM, biti pokrenut u još jednoj opštini ove godine.  

Adler je ocijenio da program Peace Corps-a dopunjuje već započete aktivnosti na način što će djeca biti u prilici da uče engleski jezik upravo uz Amerikance koji će kao volonteri doći u Crnu Goru''- dodali su iz Ministarstva.

Potpisivanju ovog memoranduma prethodilo je potpisivanje Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade SAD-a u vezi sa programom Peace Corps u Crnoj Gori, u maju ove godine, a Memorandum koji je danas potpisan predstavlja, kako su naveli, još jednu potvrdu rastuće dinamike radnih kontakata, čiji je cilj unapređenje saradnje u oblasti obrazovanja i osnaživanje sveukupnih odnosa Crne Gore i SAD-a. 

Peace Corps je nepolitička agencija američke Vlade koja je osnovana 1961. od tadašnjeg predsjednika Džona F. Kenedija u cilju promovisanja mira i prijateljstva u svijetu. U Crnoj Gori, volonteri će biti fokusirani na doprinos nastavi engleskog jezika i rad sa omladinom. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR