Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Ukinuto zakazivanje kontrolnih pregleda kod specijaliste koji vas liječi

| Postavio/la: Mirjana Dragaš | Izvor: Pobjeda

Ukinuto zakazivanje kontrolnih pregleda kod specijaliste koji vas liječi

Izabrani ljekari od juče ne mogu da zakazuju specijalističke preglede kod specijaliste koji je zakazao kontrolni pregled pacijentu, već isključivo po sistemu prvog slobodnog termina koji postoji u elektronskoj bazi, tako da pacijent, samo ako ima sreće, može obaviti kontrolni pregled kod ljekara koji „ga prati“, odnosno liječi i koji je u toku sa njegovom istorijom bolesti.

Kako se novinarka Pobjede uvjerila, izabrani ljekari u elektronskoj bazi više nemaju uvid kada koji specijalista ordinira. Na ekranu se pojavljuje samo specijalnost i slobodni termini, ali ne i ime specijaliste i vrijeme kada je u ambulanti?!

PACIJENTI

Izabrani ljekar u jednom od podgoričkih domova zdravlja rekao je Pobjedi da je takva praksa uvedena od juče, ali dalje nije želio da komentariše.

Više pacijenata bili su ogorčeni novim protokolom.

''Zar nije logično da ljekar koji „prati“ pacijenta od početka njegove bolesti i nastavi da ga liječi. On zna sve potrebne informacije i detalje koji su važni, znači ima kompletan uvid u istoriju bolesti i najkompetentniji je i za terapiju i za liječenje. On, jednostavno rečeno, poznaje pacijenta. Novi metod podrazumijeva da kako „naletite“ na kojeg specijalistu sve ponovo treba da mu objašnjavate, jer nije dovoljan samo uvid u izvještaj drugog ljekara. Ovo je neprihvatljivo'' – ogorčen je jedan od pacijenata.

Istovjetno mišljenje imaju i ostali s kojima je Pobjeda razgovarala.

''Što da rade, na primjer, psihijatrijski pacijenti. Ipak, oni imaju, uslovno rečeno, povjerljiv odnos sa svojim ljekarom. Ili onkološki. Oni su „teški bolesnici“ i važan im je kontakt s ljekarom kojeg znaju'' – dodaje drugi pacijent.

Iz Ministarstva zdravlja juče se nijesu oglašavali povodom novog protokola, ali su kasno popodne saopštili da će danas, na konferenciji za novinare, predstaviti novu platformu za zakazivanje specijalističkih pregleda na tercijarnom i sekundarnom nivou zdravstvene zaštite.

Kako su naveli, cilj platforme je da omogući veću dostupnost termina u opštim bolnicama i Kliničkom centru Crne Gore kako bi dodatno unaprijedili kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite građana.

Komentari

Nike,

Nisu im bitni ljudi, samo oni koji mogu plaćati...

mr,

Nevidjena glupost! U ovoj varijanti, pacijenti su kao zamorčići, idu od ruke do ruke, a na kraju ce zavrsiti u privatnim ordinacijama! Što je vjerovatno i cilj ovog experimenta. Da su dali mogucnost da se opredijelite, makar, između 2-3 doktora?!

Ostavi komentar

0/300