8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Darmanović: SPC se plaši gubitka monopola

Izvor: Foto: Screenshot Glas Amerike

Društvo

Comments 1

Darmanović: SPC se plaši gubitka monopola

Izvor: Glas Amerike/RTCG

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori plaši se gubitka nekih monopola u nekim stvarima, i nikakvog bezakonja i otimanja imovine neće biti, što garantuju odredbe predloženog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ocijenio je šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović.

On je podsjetio da je zakon naišao na prihvatanje svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, osim Srpske pravoslavne crkve, koja naročito potencira pitanje imovine.

"Međutim, nacrt toga zakona naišao je na pozitivno mišljenje Venecijanske komisije uz određenje prijedloge. Moram da kažem, jer sam i sam član tog tijela, da Venecijanska komisija nikada ne bi prihvatila zakonski tekst koji bi bio u suprotnosti sa evropskim standardima.

Ili pak koji bi mogao biti oboren pred Evropskim sudom za ljudska prava. Ozbiljni ljudi su se time bavili. I mislim da nema opasnosti koje potencira Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori. Mislim da je nešto drugo posrijedi – da se SPC plaši gubitka nekih monopola u nekim stvarima. Nikakvog bezakonja i otimanja imovine neće biti i to garantuju odredbe zakona", rekao je Darmanović za Glas Amerike.

On smatra da se radi o tome da će država odrediti koja će kulturna dobra Crne Gore doći pod državnu imovinu.

"Ali će korišćenje ostati isto. Postoji interesantan dokument o hramu Svetog Save u Beogradu. Korisnik je Srpska pravoslavna crkva a vlasnik država. U Crnoj Gori se ništa drugačije neće desiti sem takvog modela koji je uobičajen", rekao je ministar vanjskih poslova.

Na pitanje kako to utiče na odnose Srbije i Crne Gore i kako će uticati, Darmanović je rekao: "Na naše odnose neće posebno uticati – sem ukoliko ne bude dodatnih problema između SPC i crnogorske države".

Govoreći o tome da li se ovo pitanje politizuje, Darmanović je odgovorio da je SPC "prije svega politički činilac u Crnoj Gori pa onda vjerski".

"Ali mislim da i crkveni velikodostojnici shvataju da neće biti onoga o čemu oni govore. Da je to prilično isforsirano. Da će se dijalog vratiti u neke racionalnije okvire", rekao je Darmanović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Јоцо

Министар манипулише или не зна. И у једном и у другом случају је крив. Градско грађевинско земљиште се по читавом Београду води на државу. Објекат храма Светог Саве се води на Цркву. Пођите па видите. Нека види како се воде манастири Жича, Студеница, Сопоћани, Ђурђеви Ступови. Сви до једнога на Цркв