Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

CDPR na Žabljaku: Duvan je društveno najprihvatljivija „loša navika”

| Postavio/la: Obrad Pješivac

CDPR na Žabljaku: Duvan je društveno najprihvatljivija „loša navika”

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) boravili su na Žabljaku, gdje su posjetili OŠ „Dušan Obradović”, Srednju mješovitu školu „17. septembar” i Kancelariju za prevenciju bolesti zavisnosti i pitanja mladih na Žabljaku.

Tom prilikom, razgovaralu su sa direktorima škola Zoranom Vojinovićem i Živoradom Bojovićem o primjeni novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, kao o tome koliko je pušenje problem među nastavnim osobljem i učenicima.

“Nakon toga, šefici Kancelarije za prevenciju bolesti zavisnosti i pitanja mladih na Žabljaku Ljeposavi Miljić i volonterima Kancelarije predstavljena su iskustva iz rada našeg Društva. Normalno, najviše po pitanju borbe protiv konzumiranja duvanskih proizvoda, čije posljedice odnose u Crnoj Gori veliki broj života. Povod posjete je razgovor oko nedavnog donošenja novog Zakona o ograničavanju duvanskih proizvoda koji je stupio na snagu 14. avgusta tekuće godine, saopštavaju iz CDPR-a.

"Inače, naše posjete ove vrste postale su posljednjih godina uobičajene početkom školske godine. Učenike osnovne i srednje škole na Žabljaku upoznali smo sa opasnostima koje nastaju konzumiranjem duvana, a poseban akcenat uvijek stavljamo na neophodnost preventivnog rada u osnovnim školama”, navodi se u saopštenju CDPR-a uz konstataciju da godišnje blizu 2.000 osoba u Crnoj Gori umire od kancera i bolesti srca i krvnih sudova i to samo kao posljedice pušenja.

Bilo je riječi i o problemima koje izaziva konzumiranje duvanskih proizvoda u školskom uzrastu i koliko štetno i nepovoljno utiče na mladi organizam, pogotovo u toj fazi razvoja ličnosti.

“Kod nas, nažalost, u osnovnoj školi već počinje da se puši, da bi kasnije u srednjoj školi taj procenat bio previsok u odnosu na ostale razvijene evropske zemlje. Primijećena je pored konzumiranja alkohola i upotreba narkotika, ali naravno u mnogo manjem obimu. Pušenje duvana je najranija, najrasprostanjenija i društveno najprihvatljivija „loša navika” čovjeka uz epitet da je to „jeftino i legalno drogiranje”. Agresivno se razvija industrija duvana koju prati veliko povećanje broja pušača zahvaljujući jednim dijelom i agresivnom marketingu, tako da početkom ovog vijeka u svijetu duvan puši milijarda muškaraca i oko 500 miliona žena.

Pušenje duvana u razvijenim zemljama se smanjuje, a povećava se u nerazvijenim i zemljama u razvoju. Svaka popušena cigareta skraćuje životni vijek za 5 do 15 minuta, tako da pušač prosječno živi 10 - 15 godina kraće od nepušača”, navodi se u saopštenju uz zaključak da se na razvijanju kulture mladih i njihovih aktivnosti mora raditi u okviru različitih nivoa prevencije, što znači da se preventivno djeluje i spriječe sve pojave i ponašanja koja dovode do pušenja, narkomanije i alkoholizma.

Ostavi komentar

0/300