9 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Amfilohije pisao Irineju: Narušili ste ugled patrijarha SPC, potcijenili Sv. Savu…

Društvo

Comments 8

Amfilohije pisao Irineju: Narušili ste ugled patrijarha SPC, potcijenili Sv. Savu…

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Vaša Svetosti, s obzirom na nagomilane goruće probleme u kojima se u ovoj jubilarnoj godini nalazi naša svetosavska crkva, mi, doljepotpisani arhijereji, tražimo sazivanje śednice jesenjega arhijerejskoga Sabora – navodi se u pismu koje je 6. oktobra u Žiči, na manifestaciji centralne proslave navodne „800. godišnjice autokefalije”, ispred petnestak srpskih arhijereja Amfilohije Radović uručio Irineju Gavriloviću.

Kako je „Antena M” ranije izvještavala, patrjarh SPC i mitropolit crnogorsko-primorski tom prilikom su se žustro konfrontirali. Irinej je odbijao da primi Amfilohijevo pismo. Pismo je, na kraju, od Amfilohja preuzeo tjelohranitelj patrijarha SPC…

KONFLIKT: Amfilohije i Irinej

Amfilohije je tražio zasijedanje Sabora najkasnije 9. oktobra. Irinej je odbio taj Amfilohijev zahtijev.

BOJKOT: Amfilohije večeras nije prisustvovao odlikovanju Vučića, zatražio vanrednI sabor SPC – Irinej ga odbio

***

Koliko prije dvije neđelje, Amfilohije i Irinej su se u Podlastvi kleli u vječnu ljubav i svetosavsko jedinstvo.

Ali, pisali smo, iza idilične spoljašnosti namjenjene publici, unutar SPC su u toku žestoki sukobi episkopskih klanova; potežu i optužbe o međusobnim sagrješenjima, kriminalu, abnormalnim seksualnim sklonostima, etc.

„Irinej srbovao u Crnoj Gori, Amfilohije gutao knedle” – tvrde iz Srbije

***

U nastavku, integralno objavljujem razloge nezadovoljstva koje u pismu dostavljenome Irineju 6. oktobra u Žiči navodi Amfilohije i njegova grupa episkopa:

1. Odluka Sinoda da na krajnje skroman način obiljeleži jubilej autokefalnosti naše Crkve ostavila je tužan utisak na sve jer nije ispunila očekivanja jerarhije i našega vjernoga naroda, a žalostan utisak je ostavilo i odustajanje od proslave sa punoćom Pravoslavne crkve, čime je potcijenjeno zavještanje koje nam je ostavio Sveti Sava.

2. Po pitanju crkvene situacije u Śevernoj Makedoniji, Sinod od maja mjeseca ništa nije preduzeo i time je dezavuisao važnu saborsku odluku o nastavku dijaloga sa dijelom Crkve u Śevernoj Makedoniji koja je u raskolu. Ovakvim ponašanjem ostavljamo utisak da nam je do jedinstva sa sveukupnim tamošnjim narodom ponajmanje stalo i šaljemo dvosmislenu poruku vaseljenskome pravoslavlju.

3. Problematično saopštenje za javnost Sabora, objavljeno 18. maja 2019. na sajtu Srpske patrijaršije, u kome su neke odluke formulisane suprotno volji Sabora, izazvalo je negodovanje među jerarhijom i narodom. Jedan broj arhijereja je već izrazio protest i u vidu demantija se ogradio od pomenutoga saopštenja, što je, međutim, propraćeno ćutanjem i ignorisanjem od strane Sinoda.

4. Zabrinutost zbog eventualnoga priznanja nezavisnosti KiM, o čemu postoje uznemiravajući signali, kao i problemi oko crkvene imovine u Crnoj Gori đe se pokušava nametnuti antievropski i anticivilizacijski prijedlog zakona o crkvama i vjerskim zajednicama, traže novo oglašavanje Sabora naše najsvetije Crkve. Vrijeme neumitno teče i odlaganje diskusije i rješavanja problema do majskoga Sabora može nas skupo koštati.

5. Nesporazumi oko teritorijalnoga ograničavanja Ustava SPC u Śevernoj i Južnoj Americi dosegli su, zahvaljujući medijskim zloupotrebama, šire razmere i to traži hitnu i neodložnu saborsku raspravu.

6. Takođe, smatramo za potrebno da se saborski razgovara o neutemeljenoj odluci Sinoda vezano za povlačenje blagoslova za predavanje dvojici profesora na Pravoslavnome bogoslovskome fakultetu Univerziteta u Beogradu. Uz to, saborsku raspravu potrebuje i najnovija sinodska odluka da se prvi put u osmovjekovnoj istoriji naše Crkve, i to baš na ovu svečanost, dodijeli orden Svetog Save prvoga stepena jednome Predśedniku Srbije. Ovim povodom ogroman broj vjernika je počeo da šalje protesna pisma pa smatramo da o toj odluci treba da se saborski dogovorimo.

7. Podśećamo Vas, takođe, na odluku prošloga majskoga Sabora da se za ovu jesen sazove Sabor koji bi bio posvećen crkvenoj prosvjeti. Umoljavamo Vas da tu odluku poštujemo i sprovedemo.
Vaša Svetosti, mi znamo da oni kojima sve navedeno odgovara skrivaju to od Vas, ali Vam sa žalošću svjedočimo da je ugled naše najsvetije Crkve i Vas lično narušen.
Zbog svega navedenoga, poslije dužeg suzdržavanja, konačno smo bili primorani da se oglasimo i da zajednički pokušamo – sabrani na saboru u svetoj Žiči – da što prije vratimo ugled i stabilnost našoj Crkvi.

Povodom svega ovoga, umoljavamo Vašu Svetost da, shodno Ustavu (SPC), sazove redovnu śednicu jesenjega Sabora. Moglo bi i ovo žičko sabranje biti proglašeno jesenjim Saborom. Ističemo da je patrijarh German za 750-godišnjicu naše Crkve sazvao vanredni Sabor.

Smatramo da bi nesazivanjem jesenjega Sabora došlo do pogoršanja navedenih problema i narušavanja jedinstva Srpske crkve. Vaše Svetosti u Hristu odana braća i saslužitelji.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Rstko

Stari su rekli:Ko s Đavolom tikve sadi o glavi mu se razbiju.

Srba Crnogorčević

@Nikola, Pa ti si pametan kao pčelica Maja, neki novinar daje komentar o autokefalnosti i još komentariše navodna, a evo upravo je Tramp čestitao 800 godina autokefalnosti, sv. Petar Cetinjski je priznavao i to je jedina istina.

Nikola

@Srba Crnogorčević, Prvo ide citat, pa novinarski komentar. Nemoj da se praviš gluplji nego što jesi. ;)