15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada utvrdila Prijedlog zakona o medijima, evo koje su novine

Društvo

Tag Video
Comments 0

Vlada utvrdila Prijedlog zakona o medijima, evo koje su novine

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Vlada Crne Gore utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o medijima.

Tim povodom, nakon sjednice, predstavnicima medija obratio se ministar kulture Aleksandar Bogdanović koji je istakao kako je novi akt plod rada u kojem su učestvovali i predstavnici medijske zajednice, civilnog sektora, akademske zajednice, regulatora i samoregulatora, Sindikata medija, predstavnika državnih institucija

"Tokom izrade ovog akta, imali smo tijesnu saradnju sa ekspertima Savjeta Evrope, uz najširu javnu raspravu koja je trajala i van maksimalnih rokova. Zakon je praćen i trostrukom monitoring ekspertizom Savjeta Evrope, uz tri čitanja Evropske komsije, a sve u cilju usaglašavanja sa najvišim međunarodnim standardima" - rekao je on.

Bogdanović je istakao kako prijedlog novog zakonskog rješenja donosi niz novih mjera i instituta.

"Neka od novih rješenja tiču se šire definicije medija, koja sada podrazumijeva i online medije. Pritom, prijedlog zakona prepoznaje i odgovornosti osnivača tih medija u pogledu objavljivanja komentara treće strane, opet na preporuku eksperata Savjeta Evrope. Prijedlogom zakona predviđeno je i formiranje Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, što i ovim putem želim posebno akcentovati kao dobar model. U okviru tog fonda biće obezbijeđena podrška medijima za proizvodnju programskih sadržaja od javnog interesa, kao i sredstva za podsticanje samoregulacije" - naglasio je on.

Pitanje medijskog vlasništva takođe je tretirano novim aktom.

"To će, kako je ovim prijedlogom definisano, biti transparentnije, a osnivači medija imaće i obavezu da na jednostavan i direktan način omoguće javnosti podatke o svim vlasnicima koji imaju više od pet odsto udjela u osnivačkom kapitalu medija. Takođe, zakon definiše transparentnost finansiranja medija iz javnih prihoda, uključujući i oglašavanja državnih organa u medijima, tako što predviđa kako obavezu organa javnog sektora, tako i medija o vođenju evidencije i objavljivanje podataka o uplatama iz javnih prihoda" - saopštio je ministar Bogdanović.

Prijedlog zakona o medijima, uz to, sadrži i posebne odredbe koje se tiču osnivanja medija, prava zaštite izvora informacija, zaštite ugleda novinara, isključenja odgovornosti za štetu ako je novinar postupao u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, pretpostavke nevinosti, zabrane govora mržnje, zaštite djece i maloljetnika, prava na ispravku i odgovor, te čuvanja i prava na uvid u medijski zapis, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR