10 °

max 15 ° / min 8 °

Petak

26.04.

15° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nikolić: Rektor dodijelio nagrade nagrade najboljim istraživačima i studentima

Društvo

Tag Video
Comments 0

Nikolić: Rektor dodijelio nagrade nagrade najboljim istraživačima i studentima

Izvor: Infobiro

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić danas je, na Svečanoj sjednici Senata Univerziteta Crne Gore (UCG), uručio nagrade za doprinos u razvoju naučno-istraživačkog i umjetničkog rada, priznanja za posebne doprinose u razvoju naučnoistraživačkog, stručnog i umjetničkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta, kao i nagrade najboljim studentima u protekloj godini, saopšteno je iz Infobiroa.

Rektor je čestitavši nagrađenim kolegama i studentima, izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima u godini koju je obilježilo 4 i po decenije nastavnog, obrazovnog, naučnog-istraživačkog i umjetničkog stvaralaštva na UCG-u.

"U ovoj godini smo usvojili po prvi put Strategiju razvoja, koju smo definisali Petogodišnjim planom razvoja našeg Univerziteta. Jačanje internacionalizacije i konkurentnosti, povećanje akademske vidljivosti i uporedivosti u okviru evropskog prostora visokog obrazovanja predstavljaju stratešku viziju i razvojnu paradigmu UCG-a", naveo je Nikolić na sjednici kojoj su, između ostalih, prisustvovali Ministar prosvjete Damir Šehović, ministarka nauke Sanja Damjanović, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan, rektori, dekani, predsjednici Studentskog parlamenta.

On je dalje istakao kako je Univerzitet, u svrhu povećanja mobilnosti, započeo pripremu akreditacije studijskih programa na engleskom jeziku, prepoznavanje akademskih modula na engleskom, kao i programa cjeloživotnog učenja.

"U saradnji sa Savjetom Evrope, UCG je dobio Sertifikat u oblasti akademskog integriteta. Ove godine smo usvojili i novi Etički kodeks, umjesto dosadašnjeg Suda časti", rekao je on.

Univerzitet je iz sopstvenog Razvojnog fonda organizacionim jedinicama obezbijedio preko milion eura samo u ovoj godini, i to za ulaganje u infrastrukturne objekte, računarsku opremu, te opremanje amfiteatara, učionica i čitaonica.

"U toku 2019. zabilježen je značajan porast broja citata naših naučnika na Google Scholaru. U decembru, taj je broj iznosio preko 103 hiljade, što je povećanje od preko 83 hiljade, u odnosu na period prije početka kampanje povećanja vidljivosti istraživačke aktivnosti UCG-a", kazao je Nikolić.
Univerzitet, kako je dalje dodao, kontinuirano razvija i mehanizme podsticaja za zaposlene, u cilju razvoja naučno-istrazivačke misli.

"Univerzitet je obezbijedio iz sopstvenih sredstava, po prvi put, Web of Science naučnoj bazi iz svih područja nauke. Za nagrađivanje zaposlenih za izuzetne naučne rezultate, izdvojili smo preko 250.000 eura u ovoj godini", kazao je Nikolić.

On je takođe istakao kako se Univerzitet put našao na Times Higher Education rang listi, u društvu 1300 najboljih Univerziteta. Radilo se i na proširivanju međunarodne saradnje, kreditne stručne mobilnosti, a Univerzitet je zabilježio i najveći uspjeh kada su projektne aplikacije posrijedi.

Započet je, prema njegovim riječima, i proces digitalizacije UCG-a, koji obuhvata nove servere, uspostavljanje DMS sistema, Eduroam email nalog za sve studente, e-Learning i e-Index. Nikolić je podsjetio da su pokrenute i inicijative izmjene kolektivnih ugovora, kako bi se povećale zarade svih zaposlenih 9odsto + 3 odsto u naredne dvije godine, a formirani su i posebni Fondovi za podršku naučno-istraživačkih iinovatinvih i projektnih aktivnosti, kao i Stambeni fond.

Ovogodišnji dobitnici Plakete UCG-a za doprinose u naučnoistraživačkom i umjetničkom radu su: prof. dr Ljubiša Stanković, prof. dr Duško Bjelica i prof. Marija Perović.

Prof. dr Ljubiši Stankoviću je dodijeljena nagrada za postignute rezultate i posebne doprinose razvoju naučnoistraživačkog rada u oblasti prirodnih i tehničkih nauka, kojima je doprinio povećanju vidljivosti naučno-istraživačkih aktivnosti na UCG-u.

Stanković je objavio veliki broj naučnih radova, od kojih je preko 150 u vodećim svjetskim časopisima. Kada je posrijedi rangiranost crnogorskih naučnika po broju citiranosti naučnih radova na Google Scholaru, on je na prvom mjestu u oblasti elektrotehnike. Primjena i razrada metoda koje je definisao, bila je tema mnogih radova objavljenih u najrenomiranijim svjetskim časopisima od strane vodećih naučnika u oblasti obrade signala iz Evrope, Amerike, Australije i Azije. U dva teksta koje je IEEE Signal Processing Society, vodeće svjetsko udruženje u oblasti obrade signala, objavilo povodom 50 godina postojanja, citirani su doprinosi Stankovića po imenu, dok mu je za doprinose u nauci najveće svetsko udruženje u oblasti elektrotehnike IEEE sa sjedištem u Njujorku dodijelilo najviše zvanje Fellow IEEE.

U oblasti društveno-humanističkih nauka, nagradu je dobio prof. dr Duško Bjelica, za doprinos povećanju vidljivosti naučno-istraživačkih aktivnosti na Univerzitetu Crne Gore. On je dospio na prvo mjesto u svijetu na Google Scholar pretraživaču sa 6.767 citata, po broju citiranosti njegovih naučnih radova koji se tiču sportskog treninga. Do sada je, kao autor i koautor, objavio preko 400 radova u međunarodnim časopisima i na konferencijama, kao i 65 knjiga - naučnih i stručnih monografija i udžbenika.

Prof. Mariji Perović nagradu je dobila za postignute rezultate i posebne doprinose ostvarene u segmentu umjetnosti i stvaralaštva.

Njena mini-serija "Grudi“, dobila je prestižno Specijalno priznanje žirija u kategoriji Mini-serija na XIV "Seoul International Drama Awards 2019", jednom od najvećih svjetskih televizijskih festivala, koji svake godine organizuje Korejska asocijacija TV emitera.

Njen autorski rad, nastao kao rezultat istraživanja na umjetničkim doktorskim studijama, objavljen je u časopisu Hrvatski filmski ljetopis i evidentiran je u FIAF International Index to Film Periodicals, u Arts and Humanities Citation Index, u SCOPUS-u, te u najprestižnijoj međunarodnoj bazi radova Web of Science (WoS).

Rektor UCG-a je takođe dodijelio 20 priznanja za posebne doprinose u razvoju naučnoistraživačkog, stručnog i umjetničkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta zaslužnim pojedincima sa svih organizacionih jedinica.

Ove godine priznanja su prof. dr Nedeljku Latinoviću (Biotehnički fakultet), prof. dr Bobanu Meloviću (Ekonomski fakultet), doc. dr Martinu Ćalasanu (Elektortehnički fakultet), prof. Mariji Perović (Fakultet dramskih umjetnosti), prof. mr Ani Matić (Fakultet likovnih umjetnosti), prof. dr Milanu Markoviću (Fakultet političkih nauka), doc. dr Bojanu Mašanoviću (Fakultet za sport i fizičko vaspitanje), prof. dr Đurđici Perović (Fakultet za turizam i hotelijerstvo), prof. dr Milici Vuković Stamatović (Filološki fakultet), prof. dr Vladimiru Drekaloviću (Filozofski fakultet), doc. dr Jeleni Pejović (Građevinski fakultet) , doc. dr Nikoli Šibaliću (Mašinski fakultet), prof. dr Miroslavu Radunoviću (Medicinski fakultet), prof. dr Veselinki Grudić (Metalurško-tehnološki fakultet) , prof. mr Bojanu Martinoviću (Muzička akademija) , prof. dr Romeu Meštroviću (Pomorski fakultet Kotor) , prof. dr Biljani Đuričin (Pravni fakultet), prof. dr Davidu Kaljaju (Prirodno-matematički fakultet), dr Radoslavu Raspopoviću (Istorijski institut) i dr Danijeli Joksimović (Institut za biologiju mora).

Tradicionalno, na Svečanoj sjednici rektor Nikolić uručio je i nagrade najboljim studenatima državnog Univerziteta za tekuću studijsku godinu. Nagrađeno je 17 studenata: Anela Nurković (Biotehnički fakultet), Danilo Petričević (Elektrotehnički fakultet), Ivana Gazivoda (Ekonomski fakultet), Andrija Rašović (Fakultet dramskih umjetnosti), Bosiljka Bakočević (Fakultet likovnih umjetnosti), Andrijana Paljušević (Fakultet političkih nauka), Lejla Kordić (Fakultet za sport i fizičko vaspitanje), Dijana Damjanović (Filološki fakultet), Snežana Kašćelan (Filozofski fakultet), Ivona Krulanović (Građevinski fakultet), Boban Banjac (Medicinski fakultet), Marija Kaluđerović (Metalurško-tehnološki fakultet), Milica Krivokapić-Ristić (Fakultet za turizam i hotelijerstvo) Neda Stojkanović (Muzička akademija), Luka Kovačević (Pomorski fakultet), Andrea Mićanović (Pravni fakultet), Nikola Pižurica (Prirodno-matematički fakultet).

O njihovom putu do navedenog uspjeha, motivaciji, zalaganjima, planovima za budućnost u pravcu profesionalnog usavršavanja i savjetima za mlađe kolege razgovarali možete čitati na zvaničnom sajtu Univerziteta Crne Gore (https://www.ucg.ac.me/objava/blog/10/objava/59198-najbolji-studenti-univerziteta-crne-gore-za-studijsku-2019-20-godinu).

U subotu proglašenje sportiste godine i dodjela zlatnih plaketa i diploma na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje
Najbolji sportista Crne Gore u 2019. godini, najbolji sportski novinar, dopisnik i mladi novinar 2019. godine biće svečano proglašeni na svečanosti Udruženja sportskih novinara Crne Gore, na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, u subotu 21. decembra u 11 sati.

Udruženje Imagesportskih novinara Crne Gore, na čelu sa predsjednikom Udruženja Veselinom Drljevićem, dodijeliće i zlatne plakete za promociju sportskih nauka na međunarodnom planu rektoru Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilu Nikoliću i Sportskom i kulturnom centru Univerziteta Crne Gore.

Takođe, zlatne plakete za naučni doprinos u sportskim naukama na međunarodnom Imageplanu Udruženje će uručiti Fakultetu Prirodo-slovno matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu.

Ovom prilikom, redakcija naučnog časopisa „SportMont“, dodijeliće Zlatne plakete za važnu ulogu u razvoju časopisa i doprinosu za njegovu prepoznatljivost na međunarodnom nivou prof. dr Nebojši Maksimoviću i prof. dr Zoranu Miloševiću.

U okviru svečanosti, kao i prethodnih godina, biće uručene diplome svršenim studentima Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, koji su okončali svoje studiranje u poslednjih pola godine, na osnovnim, postidplomskim specijalističkim i magistarskim, kao i doktorskim studijama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR