11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nema snijega pa nema ni turista

Društvo

Comments 2

Nema snijega pa nema ni turista

Izvor: Pobjeda

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Nema snijega pa nema ni turista, nakon novogodišnjih i božičnih praznika nastupilo je zatišje na Žabljaku. Turistički privrednici se žale i smatraju da hitno treba preduzeti mjere i modernizovati skijalište. Turisti uveliko otkazuju dolaske, a Žabljačani čekaju najavljeni snijeg za kraj mjeseca kako bi se sezona koliko toliko “izvadila”.

Direktorica Turističke organzacije Žabljak Vanja Krgović Šarović kazala je za Pobjedu da su za novogodišnje praznike imali relativno dobru posjećenost od 80 odsto i da je taj trend trajao tri dana, a nakon toga se desio osjetni pad.

“Glavni razlog je nedostatak snijega. Iako su skijališta spremna, nemoguće je pustiti sve staze u rad. Tako skijalište Javorovača raspolaže samo sa stazom za početnike, a skijalište Savin kuk samo bording stazom i bebi stazom gdje se realizuje škola skijanja za najniži uzrast, dok ostale nijesu u funkciji. Očekivanja su tek da krajam mjeseca imamo ozbiljnije padavine i eventualnu mogućnost da se produži sezona i da imamo veću posjećenost”, kazala je Krgović Šarović.

Što se tiče svih smještajnih kapaciteta popunjenost je, kazala je, negdje na nivou do 25 odsto, a u dane vikenda imaju blagi porast do 30 odsto.

“U odnosu na prošlu godinu broj turista je u znatnom padu, posebno kadagovorimo o školskom raspustu koji je za nas najvažniji jer u tom periodu imamo i najbolju posjećenost, tako da u ovom trenutku za nekih 27 odsto je manja posjećenost u odnosu na prošlu”, istakla je direktorica TO Žabljak.

Sada su gosti uglavnom domaći i iz regiona.

“Najviše ih je iz Srbije, BiH, iz Hrvatske, posebno iz Dubrovnika koji od prošle godine dolaze u većem broju. Ove godine, međutim, zbog nedostatka snijega otkazuju rezervacije”, kazala je Krgović Šarović.

Kako je objasnila u zimskom periodu imaju kasni buking. Ljudi rezervišu smještaj na dva tri dana prije dolaska tako da ne znaju da li će u skorije vrijeme biti neke veće grupe turista.

“U ovom periodu imali smo dosta otkazivanja bukinga. Veliki broj kapaciteta koji su bili unaprijed rezervisani su otkazani”, kazala je Krgović Šarović.

Na pitanje imaju li strategiju ako i narednih godina ne bude snijega ona je istakala da je samim formiranjem institucije Skijališta Crne Gre strategija države da se što više uloži novca za unapređenje skijališta.

“Već su urađeni projekti za nove žičare, sisteme za osnježavanje. Prošle godine je urađena vodena akumulacija koja će služiti snabdijevanju topova vodom kako bi se proizvodio vještački snijeg. U ovom trenutku ta investicija stopirana je zato što se očekuje saglasnost Uneska s obzrom da se skijalište nalazi u trećoj zoni nacionalnog parka i potrebno je dobiti odobrenje za njegovu rekonstrukciju”, kaže ona.

Krgović Šarović najavljuje da se očekuje da tu neće biti problema i da će se investicija „odraditi” nesmetanim tokom i da će Žabljak sljedeće godine sezonu dočekati sa modernim sijalištem.

Izvršni direktor Turističkog centra Durmitor i skijališta Savin kuk Milutin Tomić kazao je za Pobjedu da su skijalište otvorili 28. decembra dok su zvanično zimsku sezonu započeli 5. januara i da su uspjeli sa minimalnom količinom snijega da puste stazu u dužini od 600 metara i uspijevaju da je održavaju pomoću jednog topa za vještačko osnježavanje koji su prošle godine dobili na poklon od Olimpijskog centra Jahorina.

“Skijalište Savin kuk za novogodišnje i božične praznike imalo je dobru posjećenost. Žabljak je bio pun, a sada u radnim danima imamo slabiju posjećenost, ali zadovoljni smo koliko imamo snijega na skijalištu”, kazao je Tomić.

Imaju ski-školu gdje su sada učenici iz 30-ak nikšićkih osnovnih škola.

“To kod nas još nije zaživjelo ali idemo ka tome da skijanje uvedemo kao obavezno znanje u osnovnim školama tako da sva djeca nauče da skijaju”, kazao je Tomić.

Krajem mjeseca po najavama meteorologa očekuju se nove padavine pa se, ističe on, nadaju da će kompletno skijalište biti u funkciji.

“Nadam se da ćemo sljedeće sezone ući u projekat vještačkog osnježavanja jer već imamo idejno rješenje i projektni zadatak. I skijališta u regionu koja imaju najsavremenije sisteme za vještačko osnježavanje imaju probleme ove godine jer nema dovoljno-niskih temperatura”, kazao je Tomić.

Dodaje da ulaze u modernizaciju skijališta i da to čekaju dugi niz godina jer su imali administrativne probleme.

“Novi projekat uključuje šestosjednu novu žičaru u dužini od 1.380 metara tako da se nadam da ćemo da budemo konkuretni”, smatra Tomić.

On napominje da su i za vještački snijeg potrebni određeni uslovi.

“Važna je vlažnost vazduha, ako je visoka pravi se lošiji snijeg, a ako je niža kvalitetniji je i više snijega se može napraviti”, objašnjava on.

Prethodne tri sezone su im, kaže, bile idealne. Polovinom decembra se otvori skijalište i skijanje je trajalo do 1. aprila.

“Uspješna zimska sezona je najmanje 100 skijaških dana. Osim domaćih gostiju ove godine je bilo dosta Dubrovčana koji su veoma dobri gosti, na našu veliku radost, visokoplatežni. Njima je Žabljak najbliže skijalište i potrebno je razraditi promocije za to tržište”, kaže Tomić.

Sa druge strane u Nacionalnom parku Durmitor se ne žale, direktor Tomo Pajović kazao je Pobjedi da im je ova godina dobro počela i daje od januara posjećenost veća 112 odsto u odnosu na prošlu godinu.

“Ovo su za nas povoljni klimatski uslovi kada je vedro. Toplo je za ovo doba godine, a rad restorana učinio je svoje tako da imamo posjetu iznad prosjeka, odnosno mnogo veću nego prošle, a ona je bila rekordna. Prvih 15 dana u januaru nacionalni park posjetilo je 4.300 turista”, kazao je Pajović.

Što se tiče ponude za ovu sezonu planiraju kada padne snijeg dapromovišu šetnju sa krpljama od Crnog jezera do Savinog kuka.

“To je naša promotivna staza duga 6,7 kilometara”, kazao je Pajović dodajući da pored administrativnog posla rade i na terenu na uređivanju staza.

“Desi se često da drvo padne na stazu pa to uklanjamo, desi se da je negdje put neprohodan, tako da uklanjamo snijeg oko Crnog jezera i okruženja da staze prilagodimo potrebama turista”, kazao je Pajović.

Smatra da je nacionalni restoran, koji otvoren prošle godine, upotpunio turističku ponudu.

“Turisti dolaze najviše iz Kine, Rusije, Albanije, a od nove godine i iz okruženja. Najviše je Kineza koji povećavaju prisustvo, sve više i više. Imali smo rekordnu prošlu godinu sa 270.000 turista. Ostvarujemo najveće prihode i imamo najbolju ponudu. Za ljeto imamo najava koje su na nivou prošle godine, i sigurno je da ćemo ostvariti i više od toga”, kazao je Pajović.

Njegove procjene su da će ove godine Durmitor posjetiti 300.000 gostiju ako se gleda po početku godine koja je uspješnija od bilo koje prethodne godine.

“Kada vremenski uslovi budu dozvolili radićemo na poboljšanju infrastrukture. Radićemo na izgradnji suvenirnica, popravljanju objekataza polazak splavova na unapređenju unutrašnjosti Centra za rafting na Žugića Luci, izradnji naplatnih punktova po terenu, uređivanju planinarsko pješačkih staza, postavljanje informativnih tabli, mobilijara, panoramskom putu oko Durmitora”, kazao je Pajović.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Žabljak

Sinoć palo 15 cm snijega pa ko može neka dođe

mojaš

Za šetnju litije kroz Žabljak, Plužine i druge gradove na sjeveru je bolje da nema snijega. Lakše se šeta.