Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Prirodno-matematički fakultet uspostaviće nacionalni centar za zaštitu od zračenja

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: ucg.ac.me

Prirodno-matematički fakultet uspostaviće nacionalni centar za zaštitu od zračenja Foto: ucg.ac.me

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore će ove godine početi realizaciju vrijednog projekta od nacionalnog značaja: Uspostavljanje nacionalnog centra za zaštitu od zračenja, koji u potpunosti finansira Međunarodna agencija za atomsku energiju iz Beča. 

To je saopštio dekan Predrag Miranović, kao jednu od aktivnosti PMF-a. 

"Jedna od novina na PMF-u je uspostavljanje Centra za primijenjenu matematiku. Od mnogih aktivnosti koje je novoosnovani centar započeo, kao najznačajniju ističemo realizaciju IPA projekta: Integracija ključnih kompetencija u obrazovni sistem CG, koji će se realizovati u saradnji sa Ministarstvom prosvjete", kazao je dekan Miranović.

Pored nekoliko bilateralnih, nacionalnih i inovativnih projekata čija je realizacija započeta, ili se početak očekuje ove godine, on ističe da je Prirodno-matematički fakultet dio konzorcijuma fakulteta i instituta koji će ove godine krenuti u realizaciju jednog od dva Centra izvrsnosti, i to iz oblasti biomedicinskih istraživanja.

"Ove godine intezivna aktivnost će se odvijati i na polju doktorskih studija. Od ukupno 34 studenta dobitnika stipendija Ministarstva nauke za doktorska istraživanja, čak 8 su studenti doktorskih studija na PMF-u. Mnogi od njih će iskoristiti priliku da ove godine duže borave na jednoj od renomiranih evropskih laboratorija, odnosno istraživačkih grupa. Uz podršku rektora već smo za jednog studenta dogovorili realizaciju dvojne doktorske diplome sa Univerzitetom u Parizu, a u planu nam je da sličan ugovor potpišemo i sa Univerzitetom u Antverpenu", najavio je Miranović. 

Od ove godine, zahvaljujući PMF-u, Crna Gora po prvi put učestvuje u izgradnji detektora u CERN-u, najvećem svjetskom istraživačkom centru elementarnih čestica.

"Bord naučne kolabracije RD50 (Radiation hard  semiconductor devices for very high luminosity colliders) u čijem je sastavu više od 60 institucija širom svijeta, sa sjedištem u CERN-u, 18. novembra 2019.  jednoglasno je  podržao aplikaciju naučnika sa Univerziteta Crne Gore", rekao je Miranović.

Ostavi komentar

0/300