8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
AMANET – održan skup potpisnika Peticije za vraćanje kulturne baštine državi

Izvor: Foto: Analitika

Društvo

Tag VideoTag Gallery
Comments 4

AMANET – održan skup potpisnika Peticije za vraćanje kulturne baštine državi

Izvor: Analitika/Standard

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Večeras je u Kongresnom centru Milenijum u Hotelu "Ramada" u Podgorici održan skup potpisnika Peticije za vraćanje kulturne baštine državi.

Sa skupa u Podgorici kom je prisustvovalo više stotina ljudi, naglašeno je da je peticija građanska inicijativa, a ne politička manipulacija neke partije.

Poručeno je da je ona borba kojom se dovršava obnova crnogorske nezavisnosti 2006. 

Peticija, takođe, nije zahtjev da se crkve daju Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi na upravljanje, mada mnogi od njih intimno to žele, već da se vrate Crnoj Gori koja je bila vlasnik svih manastira i crkava prije 1918. godine kada je neustavno ukinuta i crnogorska država i crkva.

Predsjednica Savjeta za praćenje sprovođenja peticije rediteljka Ana Vukotić naglasila je da oni traže da se napravi revizija svih uknjižbi nad kulturnom baštinom Crne Gore.

"Ovo nije zahtjev da se crkve daju Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi na upravljanje, mada mnogi od nas intimno to želimo. Već da se vrate stvarnom vlasniku, državi Crnoj Gori koja je bila vlasnik svih manastira i crkava prije 1918. godine kada je neustavno ukinuta i crnogorska država i crkva. Vjerujem u ovu inicijativu jer vjerujem da je prirodni sliijed nakon referenduma i obnove državne nezavisnosti, da se ovo pitanje konačno riješi. Nema Crne Gore i njenog ustavom proklamovanog građanskog koncepta ako se ovo pitanje ne riješi. Tako će se i obezbjediti i princip odvojenosti crkve od države, tj. upliva crkve u vođenje dnevne politike tzv. sekularizacije crkve. Ta sekularizacija je mnogo opasnije i štetnija od sekularizacije države.

Zato ova peticija ujedinjuje sve dobromisleće ljude kojima je Crna Gora na srcu, njena multikulturalnost i multikofesionalnost, bez obzira na nacionalno opredjeljenje. Mi želimo da živimo u svojoj kući, da budemo svoji na svome, da ispunimo amanet svojih predaka, da zaštitimo kulturno nasljeđe Crne Gore da bi ga sačuvanog predali u amanet budućim generacijama Crnogoraca. Zato je i cijela konferencija i naš vizuelni identitet označen tom snažnom riječju koja budi ali i opominje – AMANET. Jednostavno je. Trażimo da se napravi revizija svih uknjižbi nad kulturnom baštinom Crne Gore. Ako je sve po zakonu bilo, ko bi bio protiv da se sprovede kontrola?", pita ona.

Vukotić ističe da je peticija građanska inicijativa, a ne politička manipulacija neke partije.

"Važno je naglasiti da se ne radi o nekom arbitriranju u pogledu rješavanja crkvenog pitanja i odnosa između SPC i CPC, kome treba da pripadnu crkve. Ne, ovdje građani traže da se crnogorska kulturna baština vrati u vlasništvo državi Crnoj Gori kako bi se stvorili uslovi da se crkveno pitanje riješava po međunarodnim standardima u nekom narednom koraku, a sve na korist građana Crne Gore, njihovog stabilnog i mirnog suživota", naglasila je ona.

Građanski koncept borbe, kako dodaje, podrazumijeva prikupljanje dokumentacije za sudski proces koji bi pokrenulo tužilaštvo.

"S tim u vezi formiran je pravni tim koji će analizirati i prikupljati činjenice u vezi imovinsko pravnih pitanja. Takođe, formiran je tim profesionalaca koje će se baviti zaštitom kulturne baštine i markentiški tim koji se bavi promocijom i afirmacijom akcije. Operativni tim bavi se koordinacijom rada svih aktivista na prikupljanju potpisa. Organizacija je ozbiljno strukturirana, ovoga puta vrlo racionalno dejstvuje i obećava da ćemo dostići zacrtane ciljeve. Potpisi se skupljaju da bi državni organi nešto preduzeli, a ne mi kao inicijatori. Revizijiom svih upisa i donošenjem novog zakona ovo pitanje vlasništva nad kulturnom baštinom jedino država može da riješi i sačauva crnogorski nacionalni identitet i kulturno naslijeđe. Za skupštinsku raspravu i promjenu Zakona potrebno je 6000 potpisa. U ovom trenutku broj potpisnika je sigurno veći i upravo nam je cilj da masovnošću potpisa prekoračimo taj broj, prekinemo podjele i pokažemo da je to interes ukupnog crnogorskog društva".

Dodaje da AMANET nije borba protiv države već upravo suprotno - borba da se dovrši crnogorska nezavisnost koju smo izglasali 2006. 

"Očekujemo da će i političari imati mudrosti da shvate da je ova akcija motivisana isključivo potrebom za pravdom i potrebom za osnaživanjem vladavine prava i zakonitosti i da će dati svoj puni doprinos za realizaciju naših ciljeva. Važno je reći da ova akcija nije usmjerena ni protiv koga u Crnoj Gori, već otvara mogućnosti za saradnju i podizanju građanske svijesti nezavisno od političkih opredjeljenja i vjerske i nacionalne pripadnosti", istakla je Vukotić.

-Niđe pod kapom nebeskom nikome ne može pasti na pamet da prepiše sve državno sakralno nasljeđe okupatorskoj ustanovi, ispostavi kolonijalne svijesti.

To je suštinska poruka pisma akademika prof. dr Milorada Nikčevića koje je pročitano na skupu AMANET u Podgorici kojim se traži vraćanje crkava, manastira i sve nepokretne imovine Crnoj Gori.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

ja

samo pametno! sa što više osmjeha i pozitivne energije! da je vječna!

smaks

odličan skup. ima nade za našu Crnu Goru