11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ocjena ombudsmana: Uprave stavljaju interese nastavnika ispred interesa učenika

Društvo

Comments 0

Ocjena ombudsmana: Uprave stavljaju interese nastavnika ispred interesa učenika

Izvor: Mina

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Uprave škola, najčešće, interes nastavnika stavljaju ispred interesa učenika, ocijenio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda u Izvještaju o radu za prošlu godinu.

Zaštitnik je prošle godine postupao u određenom broju predmeta u kojem su isticani nepedagoški vaspitni metodi.

„Rezultati sprovedenih ispitnih postupaka pokazali su da uprave škola, najčešće, interes nastavnika stavljaju ispred interesa učenika, kao i da je uloga pedagoško-psiholoških službi skromna, a njihov rad bi morao obuhvatati i ove situacije, kako bi se problemi preduprijedili i riješili i kako ne bi dolazilo do produbljivanja konflikta i nerazumijevanja u odnosu u kojem je učenik 'slabija strana“, navodi se u Izvještaju.

Ombudsman ističe da se, ukoliko problem eskalira, obično umiješaju roditelji ili prosvjetna inspekcija, pa se situacija često na kraju rješava premještanjem učenika u drugo odjeljenje ili drugu školu. „A što ne bi smjela postati praksa“.

„Zajednički rad, uz posredovanje stručnog lica i podršku uprave škole, pomogao bi održavanju prijatne i profesionalne atmosfere u učionici, na obostrano zadovoljstvo i učenika i nastavnika“, ocijenio je Zaštitnik.

Zaštitnik je, kako se podsjeća, i u ranijim Izvještajima isticao važnost pedagoškopsihološke službe i neophodnost jačanja njihove uloge.

„Stiče se utisak da se djeca šalju na razgovor kod psihologa-pedagoga samo po kazni i da sami učenici nemaju povjerenja niti slobodu da im se samoinicijativno obrate ukoliko imaju problem ili dilemu“, kaže se u Izvještaju.

Ombudsman je istakao da te službe moraju biti uvijek dostupne djeci i intezivnije uključene u dnevna dešavanja u školi, posebno kada su u pitanju različiti odnosi među učenicima.

U postupanju po pritužbama, Zaštitnik je zapazio da roditelji ne dobiju odgovor na pisani zahtjev, pa je u jednom predmetu ukazano državnom organu na dužnost da u budućem postupanju po dobijanju pisanog podneska, građanima pisanim putem dajе odgovor.

„Standard dobre uprave ne dozvoljava nečinjenje i pasivnost, već traži aktivan, angažovan stav organa uprave prema obavljanju poslova iz svog djelokruga i zakonito vršenje tih poslova“, upozorio je Zaštitnik.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR