6 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zvanično otvorena XV Međunarodna naučna konferencija u oblasti sporta u Budvi

Društvo

Comments 0

Zvanično otvorena XV Međunarodna naučna konferencija u oblasti sporta u Budvi

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Prestižna Međunarodna naučna konferencija „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“, koja je okupila oko 350 učesnika iz 24 zemlje svijeta, sa četiri kontinenta, otvorena je zvanično danas u Budvi.

Konferencija koja ima 15 godina tradicije i razmatra aktuelne teme i novine iz svih oblasti sportskih nauka i sportske medicine, uz multidisciplinarni pristup, i sa aspekta drugih nauka, od početka ima podršku Univerziteta Crne Gore, podsjetio je danas na otvaranju Rektor Univerziteta Danilo Nikolić.

„Od osnivanja Crnogorske sportske akademije 2003. godine i utemeljenja ove Međunarodne Konferencije Univerzitet je svih proteklih 14 godina, preko Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, pružao svesrdnu pomoć Crnogorskoj sportskoj akademiji, zajedno sa drugim sportskim institucijama i udruženjima“, kazao je Nikolić.

On je istakao da je ta podrška danas doprinijela da konferencija postane jedinstveni događaj u regionu, na domaćem i međunarodnom planu, i da postane jedna od najznačajnijih i najprestižnijih manifestacija u oblasti sporta i sportske medicine.

Nikolić je iskazao posebno zadovoljstvo zbog tog što CSA na samoj konferenciji pruža priliku za promociju mladih istraživača i najboljih i najinventivnijih žena istraživača, kroz ustanovljene nagrade.

„To može biti podsticaj i polazna osnova za dalji naučno-istraživački rad mladih talenata“, istakao je Rektor Nikolić.

Ministar sporta Nikola Janović je kazao da se značaj ove konferencije ogleda u tome što pruža mogućnosti za podsticanje razvoja sportske nauke u Crnoj Gori.

„Vjerujem da će Konferencija biti dobra prilika i prostor za razmjenu naprednih iskustava i prakse koja će doprinijeti boljoj promociji sporta, zdravlja i važnosti edukacije u različitim modelima brige o budućim naraštajima“, kazao je Janović.

On je istakao da Ministarstvo realizuje aktivnosti na unapređenju kvaliteta života građana, a pogotovo mladih, kroz bavljenje sportom, kao ključnog elementa za psiho-fizički i socijalni razvoj ličnosti, a u cilju stvaranja zdrave nacije.

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Stevo Popović je kazao da je i ove godine glavni fokus upravo na studentima.

„Ugostili smo 100 studenata magistarskih i doktorskih studija i pripremili za njih predavanja profesora sa Univerziteta Nica, u Sofiji, kroz Erasmus + program“, kazao je Popović.

On je dodao da su predavači konferencije, njih devet po pozivu, vodeći naučni istraživači i eksperti na polju sportskih nauka. Na konferenciji će pored dvije radionice biti organizovane i panel diskusije.

„Imali smo viziju prije pet godina da naša konferencija sa regionalne izraste u internacionalnu, i danas, u petom izdanju organizovanom prema modernim stadardima i naučnim procedurama, mogu slobodno da kažem da je ovo najprepoznatljivija konferencija na polju sportskih nauka na našm kontinentu i šire“, zaključio je Popović.

Za poseban doprinos i podršku uspješnosti međunarodne naučne konferencije u domenu sporta, predsjedavajući konferencije Duško Bjelica uručio je četiri zlatne plakete.

Plakete su primili ministar Janović, u ime Vlade Crne Gore, Rektor Nikolić u ime Univerziteta, predsjednik Dušan Simonović u ime Crnogorskog olimpijskom komiteta i prof. dr Zoran Milošević, član pokrajinske Vlade Vojvodine u ime Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno istraživanje - Vlade Vojvodine.

Konferenciju koja traje od 12. do 15 aprila organizuje Crnogorska sportska akademija u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, odnosno Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje i Ekonomskim fakultetom, Crnogorskim olimpijskim komitetom, kao i međunarodnim partnerskim institucijama, a pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR