15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Bečić plagirao magistarski rad, Demokrate: Monstruozna i udbaška podmetačina dijela DF-a i DPS-a

Društvo

Comments 3

Đukanović: Bečić plagirao magistarski rad, Demokrate: Monstruozna i udbaška podmetačina dijela DF-a i DPS-a

Izvor: PR Centar/Antena M

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Gotovo polovina magistarskog rada lidera Demokata Alekse Bečića je plagijat, tvrdi izvršni direktor nevladinog udruženja Centar za akademski integritet, Mitar Đukanović, navodeći da to pokazuje odsustvo akademskog integriteta i nepoštovanje pravila citiranja.

On je, na pres konferenciji, predstavio rezultate pilot istraživanja autentičnosti pet naučnih radova, čiji su ministar zdravlja Kenan Krapović, ministar prosvjete Damir Šehović, ministar odbrane Predrag Bošković, profesor Janko Radulović, i lider Demokrata Aleksa Bečić.

Đukanović je naveo da je softver Turnitin pokazao 44 odsto poklapanja magistarskog rada Alekse Bečića sa drugim radovima

“To znači da je od 113 stranica teksta, 50 prepisano”, kazao je Đukanović u PR Centru.

Prema rezultatima istraživanja, kako je naveo, Bečić se u svom radu oslanja na dvije publikacije a to su Daunijev Priručnik korporativnog upravljanja za Crnu Goru iz 2013. godine, i Korporativno upravljanje - Priručnik grupe autora iz 2009. godine.

“U glavnom dijelu teksta, gospodin Bečić, bez ikakve reference, preuzima čitave stranice teksta, ničim ne dajući do znanja da se radi o prenošenju tog teksta”, ocijenio je Đukanović.

On je kazao da Bečićev magistarski rad sadrži preuzete dijelove iz rada Nenada Pavlovića, koji je, kako je pojasnio, branio svoju magistarsku tezu na fakultetu Singidunum, pod mentorstvom profesora Milovana Stanišića, godinu prije Bečićeve magistraturske disertacije.

“Na prvi pogled bi se moglo reći da je gospodin Bečić plagirao gospodina Pavlovića. Međutim, oba paragrafa u njihovim radovima se nalaze u studiji “Privatizacija državnog kapitala u Bosni i Hercegovini” iz 2009. godine, koja je objavljena četiri godine prije magistarske disertacije gospodina Pavlovića, a pet godina prije magistarskog rada gospodina Bečića”, pojasnio je Đukanovć.

On je kazao da su nepoznati načini preuzimanja dijelova teksta iz pomenute studije, ali da je jedno od mogućih rješenja, kako smatra, preuzimanje sadržaja teksta studije sa internet stranica.

“Najočitiji primjer gdje se ne radi o prepisivanju paragrafa i stranica, već čitavih poglavlja, bez ikakve refencije, preuzeto je iz magistarskog rada ”Problemi zaživljavanja korporativnog upravljanja privredama u tranziciji i sa posebnim osvrtom na stanje u Republici Srpskoj ”, autorke Mice Kozlik iz 2009. godine”, ocijenio je Đukanović.

Nakon što je utvrđena autentičnost tog rada, kako je kazao, analiza je pokazala osam odsto poklapanja sa magistarskim radom Alekse Bečića.

“Na osnovu ovog materijala možemo da zaključimo da je njegova magistarska teza plagirana. Smatram da visok procenat plagiranog teksta ne može biti rezultat nemara i nepoznavanja pravila akademskog pisanja. Bez sumnje ili grže savjesti tvrdimo da je pokazao odsustvo principa akademskog integriteta”, poručio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, pitanja profesionalnog integriteta ne spadaju u domen ni “partijske, ni nepartijske borbe, režimske niti antirežimske borbe”.

Demokrate: Monstruozna i udbaška podmetačina dijela DPS-a i DF-a

Demokrate u saopštenju navode da je Mitar Đukanović aktivista DF-a a da radi u korist Mila Đukanovića.

"Njegova tvrdnja da je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić plagirao svoj magistarski rad, monstruozna je i ogavna udbaška podmetačina. Štaviše, obilje dokaza koje smo prikupili za nepunih par sati pokazuje da je ovo amaterski smišljena i traljavo izvedena akcija dijela DF-a i DPS-a, a za račun drugog Đukanovića, predsjednika DPS-a.

Jasno je da je Đukanović, inače aktivista DF-a, imao jedan jedini cilj – da za račun Mila Đukanovića i pojedinih djelova DF-a pokuša da diskredituje Aleksu Bečića, čovjeka sa rijetko čistom biografijom na političkoj sceni Crne Gore. Da je to isključivi cilj i osnivanja i postojanja ove navodno NVO, kao svojevrsnog paravana za napad na predsjednika Demokrata, upućuje cijeli niz dokaza i zdravorazumsko zaključivanje", saopštile su Demokrate.

NVO „Centar za akademski integritet“ osnovana je, navode, 18. marta ove godine.  Zvanična Fejsbuk stranica ove nazovi NVO otvorena je 17. aprila 2018. godine u 22.27h, dakle prije nepunih 3 dana (u prilogu dokaz). Skoro sve objave na ovoj stranici se odnose na njen „prvi projekat“, kao i na najavu pressa na kojoj će se predstaviti njihovo lažno istraživanje, pišu Demokrate.

"Osim Đukanovića, koji u svojim javnim istupima, kao i na svom FB profilu, duži vremenski period nije krio snažan animozitet prema predsjedniku Demokrata, u izradi prezentacije lažnog istraživanja predstavljenog na današnjoj press konferenciji učestvovao je Feđa Pavlović (dokaz u prilogu). Inače, Feđa je menadžer kampanje DF-a i sin poslanika Demokratskog fronta, Koče Pavlovića, koji se juče, kao i danas, oglasio objavom i saopštenjem, u kojem jasno pokušava da postavi ultimatum prema Demokratama i URA-i da povuku svoju odluku o koalicionom nastupu na izborima u Podgorici, unaprijed crtajući krivicu na čelu ova dva subjekta. Ako se poveže sa današnjom podmetačinom, kristalno je jasno – izjava Pavlovića je primjer pokušaja ucjene.

Dakle, jasno je – Đukanović Mitar radi u korist Đukanovića Mila. Pavlović mlađi radi u korist interesa dijela DF-a i Pavlovića starijeg. Đukanović Mitar i Pavlovići rade u korist Mila Đukanovića", smatraju Demokrate.

"Nakon svega navedenog, nemamo dilemu: ovo je proizvod odbijanja izborne liste u kojoj bi slepali DF, jer smo iz više izvora imali informaciju da ukoliko ne pristanemo na izbornu listu sa njima, djelovi DF-a će se baviti monstruoznim montažama protiv najviših funkcionera Demokrata. Ovo je samo nastavak kampanje iz Herceg Novog, gdje su isti nalogodavci, takodje mjesec dana pred izbore, pisala pismo monstruozne neistinite i uvredljive sadržine i dijelila građanima Novoga. Simptomatično je da ni do danas tužilaštvo nije okončalo istragu u ovom predmetu, iako je predsjednik Demokrata nekoliko puta poslao urgenciju VDT-u.

Prema našim informacijama, ista lica, povezana sa djelovima DF-a i djelovima DPSa, pripremaju nastavak hajke protiv najviših funckionera Demokrata, čija će okosnica biti različiti falsifikati i montaže. Naravno, sve ovo se radi iskljućivo u korist Mila Đukanovića, kao šefa organizovane kriminalne grupe.

Da ponovimo, ovo su najprizemnije, najogavnije i najmonstruoznije podmetačine koje dolaze, iz djelova DF-a i DPSa, a od takvih ljudi se ovako nešto moglo i može očekivati", navodi se u saopštenju Demokrata.

Demokrate najavljuju krivičnu prijavu protiv Đukanovića i NN lica povezanih sa njim u najskorijem roku.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

mr

Interesantna kombinacija: dps - df. Čini mi se da po prvi put "djeluju" zajedno, i to protiv Alekse. Toliko je jak. Uljarevicka je doktor za ove sto prepisuju, čudi me da se nije glasnula. Malo je nelagodno, simpatije su njene na njihovoj strani (df-demokrate), a oni se "tuku".

Aca gica

Alexa, naš dobri i pošteni, pušti sad zavjeru, no dokazi da se 50 strana ne poklapa. Ako to dokazes, dokazao si i da je zavjera s politickom pozadinom. A ako se ipak poklapa... e onda imas problem

Mia

Sve si rekao samo na jedno pitanje nisi odgovorio : kako su se citavi pasusi iz rada neke druge osobe, nasli u tvom radu? Pusti to, kampanja i sl, nego pitanje : jesi li ili nisi prepisivao?