Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Regionalni vodovod predstavio projekte kineskoj delegaciji

| Postavio/la: Nikoleta Rakočević

Regionalni vodovod predstavio projekte kineskoj delegaciji

Povećanje kapaciteta regionalnog vodovodnog sistema putem izgradnje paralelnog cjevovoda, priključenja opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem, izvoza vode putem tankera, proizvodnja solarne energije, izgradnja fabrike za proizvodnju vode, projekti su koji je Regionalni vodovod predstavio delegaciji Narodne Republike Kine koju predvodi Ganjie Li, ministar ekologije i zaštite životne sredine Kine, saopšteno je iz regionalnog vodovoda.

U kineskoj delegaciji, kako pojašnjavaju, učestvuje i deset visokih zvaničnika iz oblasti politike i privrede koji su doputovali u Crnu Goru kako bi, od 19-21, septembra 2018. prisustvovali Ministarskoj konferenciju „Zadužbina budućnosti“ koju, u okviru Mehanizma saradnje Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (16 +1) organizuje Ministarstvo održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore. Konferenciju na kojoj učestvuje predstavnici zemalja članica inicijative 16+1, otvoriće predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

"Goran Jevrić, direktor Regionalnog vodovoda upoznao je delegaciju Kine sa projektima koje Regionalni vodovod sprovodi, budućim planovima i respektabilnim finansijskim performansama preduzeća koje je uspješno i tržišno konkurentno i koje je koncipiralo razvojne projekte koji mogu privući pažnju stranih investitora poput kineskih.

Izražavajući zadovoljstvo posjetom Skadarskom jezeru i vodozahvatu “Bolje Sestre”, ministar Li je istakao da je Regionalni vodovod preduzeće čija iskustva mogu da se primijene i u Kini, jer je, upravo, jedno od najznačajnijih pitanja kojima se Vlada Narodne Republike Kine intenzivno bavi održivo upravljanje vodama i zaštita vodnih resursa. Takođe je ukazao da između ove dvije zemlje postoji veliki prostor za saradnju i da on, kao predstavnik Vlade NRK , ima želju da se ovo partnerstvo nastavi realizacijom projekata poput ovih koje je Regionalni vodovod prezentovao", navodi se u saopštenju.

Saša Radulović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma je u ime Vlade Crne Gore i Regionalnog vodovoda izrazio zahvalnost na pažnji koju je ministar Li ukazao državi Crnoj Gori i jednom državnom preduzeću poput Regionalnog vodovoda, čije se vodoizvorište “Bolje Sestre” nalazi na UNESCO-ovoj mapi 150 najznačajnijih izvorišta.

Kineskoj delegaciji je prikazan kratak film o Regionalnom vodovodu kao i pripremljena prezentacija kojom je dat osvrt na finansijske i operativne performanse ovog preduzeća, kao i projekti u sklopu vizije razvoja Regionalnog vodovoda.

Ostavi komentar

0/300