15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

15° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ljubo Bigović prebačen u Istražni zatvor u Spužu

Hronika

Comments 0

Ljubo Bigović prebačen u Istražni zatvor u Spužu

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Ljubo Bigović prebačen je juče iz Kazneno-popravnog doma paviljona F u Istražni zatvor, nakon što je usvojena ustavna žalba njegovog advokata koju je izjavio zbog povrede prava na pravično suđenje i ukinuto rješenje Vrhovnog suda kojim se odbacuje zahtjev za zaštitu zakonitosti, piše Pobjeda.

Nakon što je usvojena ustavna žalba advokata, sada je na potezu Vrhovni sud koji će u ponovnom postupku sagledati da li ima povrede ustavnih prava četvorice osuđenih za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića. 

Kako navodi Pobjeda, u avgustu je iz Kazneno-popravnog doma u Istražni zatvor prebačen Saša Boreta, a uskoro će im se pridružiti Ljubo Vujadinović i Milan Čile Šćekić. Sudije Ustavnog suda su u julu usvojile žalbu odbrane Ljuba Bigovića, Saše Borete, Ljuba Vujadinovića i Milana Čile Šćekića, osuđenih na po 30 godina zatvora, jer je ocijenjeno da im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje u dijelu koji se odnosi na pribavljanje i kvalitet korišćenog dokaza zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića i prava na odbranu. Prethodno su advokati odbrane još 2016. godine Vrhovnom državnom tužilaštvu podnijeli prijedlog za zaštitu zakonitosti protiv presude Vrhovnog, Višeg i Apelacionog suda. 

Vrhovno tužilaštvo je smatralo da nema osnova za podizanje ovog zahtjeva i Vrhovni sud je potvrdio rješenje tužilaštva. U odluci Ustavnog suda navodi se da su branioci osuđenih u žalbama tvrdili da nijesu bili ispunjeni zahtjevi za pravično suđenje i da ključni dokaz – iskaz zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića – nije pouzdan i tačan. - Na Ustavnom sudu nije da nagađa kakav bi bio ishod suđenja da taj dokaz nije upotrijebljen. Njegov zadatak je da utvrdi da li je postupak posmatran kao cjelina bio pravičan – piše u odluci. Dodaju da su u odbrani okrivljeni mogli da osporavaju vjerodostojnost dokaza i da su to radili od početka pred prvostepenim sudom, a kasnije i pred višim instancama.

"Podnosioci su tokom postupka osporavali svjedočenje Vlaovića smatrajući ga nekredibilnim svjedokom, motivisanim da svjedoči na način kako je svjedočio, ukazujući posebno na njegovu osuđivanost" – piše u obrazloženju, prenosi Povjeda. Ustavni sud je utvrdio i da je osuđenima povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku zbog dužine trajanja postupka. 

"Prema stavu Ustavnog suda, nerazumnoj dužini trajanja postupka više od 10 godina, u najvećem dijelu doprinijeli su sudovi, čestim ukidanjem presuda, višestrukim izmjenama postupajućih sudija, nesankcionisanjem neopravdanog odugovlačenja u izradi nalaza vještaka, a posebno dug period neaktivnosti Vrhovnog suda prilikom donošenja ukidnog rješenja, od 2. aprila 2014. godine. Podnosioci žalbe nijesu doprinijeli ukupnoj dužini trajanja" – navodi se u zaključku Ustavnog suda, a prenosi Pobjeda. Analizom ovog složenog postupka, koji je trajao deceniju, Ustavni sud smatra da je na kompleksnost ovog predmeta uticala težina optužbi, potreba za saslušanjem velikog broja svjedoka, složena vještačenja, zbog čega su angažovane ustanove iz inostranstva. 

"Na pravnu složenost ovog slučaja naročito je uticala izmjena Zakonika o krivičnom postupku, koja je uslijedila 2009. godine, i nesnalaženje sudova na novonastale odredbe. Prema ocjeni ovog suda, složenost ovog postupka izazvala su dva rješenja o proširenju istrage, a potom spajanje postupaka po optužnici za bombaške napade i za ubistvo visokog policijskog službenika, radi vođenja jedinstvenog postupka i odlučivanja, s obzirom na to da se radilo o međusobno povezanim postupcima protiv istih osoba" – navodi se u obrazloženju, a prenosi Pobjeda. Krajem marta Evropski sud utvrdio je da je država Ljubu Bigoviću prekršila prava na zabranu torture, zbog uslova u kojima je boravio u pritvoru, i na slobodu ličnosti, zbog nedostatka opravdanja za pritvor u kome je proveo 5,5 godina. Njemu je dosuđeno 7.500 eura nematerijalne štete. 

Za ubistvo Slavoljuba Šćekića 30. avgusta 2005. na po 30 godina zatvora osuđeni su Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Šćekić i Ljubo Vujadinović. Alan Kožar dobio je  šest godina i deset mjeseci zbog izazivanja tri eksplozije na gradilištu hotela „Splendid“. Prema navodima iz presuda, nesumnjivo je utvrđeno da su Boreta, Bigović, Vujadinović i Čila Šćekić počinili teško ubistvo.
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR