13 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Eksploziv bio velike razorne moći, bilo bi žrtava

Hronika

Comments 0

Eksploziv bio velike razorne moći, bilo bi žrtava

Izvor: Pobjeda

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Eksplozivna naprava koja se 29. avgusta prošle godine otkačila sa motora kojim je upravljao Jovan Đurović u centru Bara mogla se aktivirati i bez daljinskog upravljača, odnosno udarom u kapislu. Osim toga, da je došlo do aktivacije pronađenog eksploziva sigurno bi bilo žrtava ili teško povrijeđenih osoba koje bi se našle u blizini, piše Pobjeda.

Ovo je kazao vještak za oblast zaštite od požara i eksplozija Nenad Milikić na suđenju optuženima za planiranje likvidacije Baranina Jovana Đurovića i boksera Nikole Sjekloće juče u podgoričkom Višem sudu. Proces vodi sutkinja Ana Vuković.

Nalaz

Vještak Milikić pojasnio je da je pregledom eksplozivne naprave koja je pronađena u Baru utvrđeno da ima sve sastavne djelove: eksploziv, električnu detonatorsku kapislu, detonator, sredstvo za iniciranje eksplozivnog punjenja, ali ne i daljinski upravljač koji je neophodan za njeno aktiviranje sa određenog rastojanja.

"Nedostaje daljinski upravljač koji se nalazi kod NN osobe koja u željenom trenutku želi da aktivira eksplozivnu napravu" – pojasnio je vještak Milikić, prenosi Pobjeda.

On je dodao da je pronađena eksplozivna naprava funkcionalna i da je bilo moguće njeno aktiviranje daljinskim upravljačem, ili na način da teret od dva kilograma padne na detonatorsku kapislu, odnosno dio naprave gdje je smješteno eksplozivno punjenje.

Vještak je naveo da nije bilo tragova pokušaja aktiviranja eksplozivne naprave jer se ona aktivira ili ne aktivira.

On je naveo i da eksploziv pronađen u Baru spada u grupu eksploziva velike razorne moći.

"Brzina detonacije plastičnog eksploziva pronađenog u Baru je 7000 metara u sekundi. Aktiviranjem ove količine eksploziva velike razrne moći nastupile bi smrtne posljedice osoba koje bi se našle u neposrednoj blizini ili teške tjelesne povrede" – kazao je Milikić.

Tvrdnje advokat

Sa druge strane, advokat Rajko Božović, branilac okrivljenog Mirzeta Nurkovića smatra da eksplozivna naprava pronađena na glavnoj raskrsnici u Baru nije mogla da eksplodira iz prostog razloga što nedostaje daljinski upravljač koji bi je aktivirao. On nije prihvatio ni pojašnjenje vještaka da bi do aktivacije eksploziva pronađenog u centru Bara došlo usljed pritiska ili udara jer, kako je kazao, kamion je prešao preko naprave a ona se nije aktivirala, prenosi Pobjeda.

Optuženi Milić je ustvrdio da fotografije mjesta gdje je pronađena eksplozivna naprava koje su nađene u njegovom telefonu nije on slikao već su preuzete sa interneta. Pojasnio je i da skrinšatovi novinarskih tekstova vezano za događaj u Baru je dobijao od članova viber grupe.

"Dodao me jedan drug, kojeg ne bih da imenujem. Ta grupa služi za praćenje saobraćaja i gdje se nalazi policija, pa javljamo jedni drugima. Recimo, jave da je policija u Sutomoru i ja ukoliko nemam vezan pojas znam da moram da ga stavim" - objasnio je Milić.
Vještak Milikić opovrgao je tvrdnju advokata Božovića da je preko eksplozivne naprave prešao kamion pojašnjavajući da eksplozivna naprava pronađena u centru Bara nije imala mehaničkih oštećenja.

Enzan Ciriković, Eldar i Mirzet Nurković, Đorđije Cicmil i Darko Milić su, prema optužnici Specijalnog državnog tužilaštva, pripremali ubistvo Baranina Jovana Đurovića, a navodno je trebalo da bude ubijen i bokser Nikola Sjekloća. Osim ove grupe, optuženi su i Almir Jahović i Adnan Osmanagić, ali oni nijesu dostupni našim organima, piše Pobjeda.

Eksplozivna naprava, prema navodima optužnice namijenjena za ubistvo Đurovića, sadržala je oko pola kilograma eksploziva i pronađena je na raskrsnici Bulevara 24. novembra i Makedonske ulice kod ,,Tri kule“ u Baru.

Kako je tada saopšteno iz policije, službenici barskog Centra bezbjednosti su oko 14.50 časova obaviješteni da se na kolovoznoj traci na glavnoj barskoj saobraćajnici na bulevaru nalazi crna plastična kesa iz koje vire žice i da se sumnja da je riječ o eksplozivnoj napravi.

Jahović je prema stavu Specijalnog tužilaštva 29. avgusta 2018. godine pokušao da aktivira eksplozivnu napravu koju je ispod motora Đurovića postavio Ciriković.

Optuženi Osmanagić je brat pokojnog Muše Osmanagića koji je prije likvidacije slovio za vođu kriminalne grupe koja je imala rivalski odnos sa grupom na čijem je čelu bio sada pokojni Luka Đurović. Sljedeće suđenje zakazano je za 18. decembar.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR