Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Marković sa njemačkom WPD grupom: Crna Gora ima ozbiljan energetski potencijal

| Postavio/la: Gordana Đuračić

Marković sa njemačkom WPD grupom: Crna Gora ima ozbiljan energetski potencijal

Energteski sektor u Crnoj Gori ima ozbiljan potencijal i velike razvojne šanse posebno u oblasti obnovljivih izvora energije, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i predstavnika njemačke grupe WPD.

Premijer Marković je kazao da, kroz kredibilne strane investicije, Crna Gora želi da valorizuje potencijale u energetici, pa je, kako je rekao, dragocjen interesovanje WPD-a, grupe koja je dominantno fokusirana na razvoj i finansiranje vjetroelektrana.

Na sastanku je ocijenjeno da crnogorsko zaleđe ima mogućnosti za izgradnju vjetroelektrana te da će Vlada raditi na identifikaciji lokacija i stvaranju prilika za razvoj.

"Crna Gora postaje regionalno energetsko čvorište“, kazao je premijer i dodao da je Vlada stavila moratorijum na politiku subvencioniranja električne energije dobijene iz obnovljivih izvora.

Direktor WPD-a za Evropu Andreas Šole kazao je da oni žele da investiraju u Crnu Goru, da imaju znanja i mogućnosti s obzirom na to da su u cijeloj Evropi instalirali oko 4.500 megavata vjetrogeneratora. Ukazali su na benefite iskorišćavanja energije vjetra s obzirom na tehnološke inovacije u toj oblasti i snižavanje cijena proizvodnje takve energije.

Marković je kazao i da Crna Gora želi da razvija sveukupno strateško partnerstvo sa Njemačkom, kako na političkom tako i na ekonomskom planu. Sa tim je saglasan i ambasador Njemačke u Podgorici Robert Veber, koji je prisustvovao sastanku.

Ostavi komentar

0/300