7 °

max 12 ° / min 3 °

Petak

28.02.

12° / 3°

Subota

29.02.

12° / 0°

Nedjelja

01.03.

12° / 3°

Ponedjeljak

02.03.

16° / 11°

Utorak

03.03.

15° / 12°

Srijeda

04.03.

15° / 11°

Četvrtak

05.03.

14° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Golubović sa pokrajinskim sekretarom poljoprivrede Vojvodine: Sajmovi jačaju biznis veze

Ekonomija

Tag Gallery
Comments 0

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Golubović sa pokrajinskim sekretarom poljoprivrede Vojvodine: Sajmovi jačaju biznis veze

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović sa saradnicima razgovarao je sa Vukom Radojevićem, pokrajinskim sektretarom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Vojvodine.

U radu sastanka je učestvovao i Đuro Žugić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja u Vladi Crne Gore, saopšteno je iz Privredne komore. 

U fokusu sastanka je bilo snaženje ekonomske saradnje Crne Gore i Vojvodine sa akcentom na agrar.

Sagovornici su saglasni da postoji obostrana zainteresovanost i prostor za jačanje poslovnih veza u ovoj oblasti.

Golubović je podsjetio da je ukupna robna razmjena Crne Gore i Srbije u 2018. iznosila 585 miliona eura u čemu je izvoz iz naše zemlje učestvovao 93 miliona.

"Orhrabruje činjenica što je 2018. izvoz iz Crne Gore u Srbiju povećan oko 40 odsto. Takođe, ostvarujemo rast i u razmjeni usluga, posebno u turizmu, gdje su prošle godine turisti iz Srbije ostvarili tri miliona noćenja u hotelskom smještaju što je oko 25 odsto više nego u prethodnoj godini", rekao je predsjednik Komore.

Golubović je akcentovao značaj sajamskih manifestacija za jačanje međusobnih biznis veza kao i za povećanje vidljivosti crnogorskih proizvoda.

S tim u vezi pomenuo je nedavno učešće domaćih proizvođača na sajmu u Mostaru i najavio predstojeći nastup naših poljoprivrednika na sajmovima u Celju, gdje smo zemlja partner, potom u Tirani i Prištini, dodaju iz PKCG. 

Predsjednik Komore je potencirao jačanje regionalne saradnje kojoj je dat poseban značaj kroz Komorski investicioni forum.

Vuk Radojević, pokrajinski sektretar poljoprivrede Vlade Vojvodine izrazio je posebnu zahvalnost Goluboviću što je prepoznao interes i značaj nastupa crnogorskih proizvođača na Novosadskom sajmu.

"Time je Privredna komora Crne Gore za svoje proizvođače uradila mnogo jer je omogućila njihov zajednički nastup i povećala vidljivost crnogorskih proizvoda", rekao je Radojević.

Pokrajinskog sekretara takođe raduje što je povećan izvoz proizvoda iz Crne Gore u Srbiju, jer, kako je rekao, trend rasta robne razmjene treba da bude obostran.

Prema njegovom mišljenju prostor za saradnju postoji u sektoru voća i povrća gdje je Vojvodina, kroz subvencioniranje, ostvarila pozitivne rezultate, naročito u razvoju malih proizvođača.

Đuro Žugić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja u Vladi Crne Gore je naveo da je Srbija naš glavni spoljnotrgovinski partner u oblasti poljoprivrede jer u ukupnom crnogorskom uvozu hrane učestvuje oko 40 odsto.

Istovremeno, crnogorski izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Srbiju iznosi 35 odsto od ukupnog izvoza proizvoda agrara iz naše zemlje.

"Crnogorska poljoprivreda ide dobrim putem jer se iz godine u godinu povećavaju sredstva agrobudžeta usmjerena za razvoj ove djelatnosti. Naš agrobudžet je u 2019. povećan 30 odsto u odnosu na 2018. Takođe, u značajnoj mjeri koristimo sredstva EU kroz IPARD programe za snaženje ove izuzetno važne privredne grane", rekao je Žugić.

On je podsjetio da je Crna Gora već dobila završna mjerila za zatvaranje poglavnja 11, 12 i 13 i izrazio spremnost da kolegama iz Vojvodine pruže pomoć u procesu evropskih integracija.

Na sastanku je konstatovano da je neophodno da privredne komore jačaju regionalno povezivanje kako bi pospješile zajednički nastup preduzeća na trećim tržištima, kao što je kinesko, zaključuju iz PKCG.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR